tragèdia A valència
La inspecció recolza la hipòtesi que una fallada elèctrica va iniciar el foc
10 famílies amb 11 nens es van instal·lar ahir en un edifici de l’ajuntament
Segons «fonts pròximes a la investigació», el sinistre «es podria haver originat per un curtcircuit en el mecanisme del tendal» de la porta 86, al vuitè pis de la torre més alta. Ahir van continuar les inspeccions
Una fallada elèctrica. Aquest sembla l’origen de l’incendi que va arrasar les dues torres de l’edifici de Nou Campanar que es va saldar amb 10 morts, 15 ferits –no en queda cap d’hospitalitzat des d’ahir, després de rebre l’alta l’últim bomber– i la pèrdua de les 137 vivendes del complex. La Policia Nacional va estudiar des del principi la tesi de la fallada elèctrica, que es va començar a consolidar dissabte a la tarda, quan els especialistes en investigació d’incendis de la brigada de la Policia Científica de València i els de la Comissaria General desplaçats des de Madrid van realitzar la primera inspecció a la vivenda de la porta 86, al vuitè pis, on va començar l’incendi.
I es va consolidar al llarg de la inspecció feta ahir, tant en aquesta vivenda com en altres punts de l’edifici. De fet, els especialistes van prendre mostres en diferents plantes, a partir de l’anàlisi de les marques de fum. L’agència Efe, citant "fonts pròximes a la investigació", va assegurar ahir que el sinistre "es va poder haver originat per un curtcircuit al mecanisme del tendal" i va afirmar que aquesta era "la causa més probable segons l’informe preliminar" de la científica. Cap font va confirmar ahir aquesta possibilitat. De fet, al tancament d’aquesta edició no havia transcendit si l’anàlisi policial va establir si el foc va tenir el seu inici a l’interior de la vivenda 86, al vuitè pis de la torre més alta, la de 14 plantes, o si per contra l’inici s’ha detectat al mateix balcó.
El Jutjat d’Instrucció número 9 de València, que estava de guàrdia dijous a la tarda, quan va tenir lloc la tragèdia, ja va rebre aquell dia comunicació oficial de la policia per informar-lo de l’existència d’almenys quatre cadàvers en una de les vivendes –els de la família que va morir confinada al lavabo de casa seva, a la vuitena planta (la mateixa del 86, però a la torre més baixa), i els cossos de la qual van ser albirats pels bombers amb un dels drons.
Que l’incendi té un origen elèctric es basa en dos fets objectius: el complex reduït al seu esquelet per l’incendi estava completament alimentat per electricitat i el pis estava buit en el moment de l’inici del foc, perquè el seu inquilí estava de viatge de feina fora de València.
Quan la Policia Nacional el va localitzar telefònicament a última hora de la tarda de dijous per esbrinar si estava a l’interior del pis quan es va desencadenar l’incendi, l’home va assegurar que no havia deixat connectat cap electrodomèstic. L’inquilí també va dir que havia tingut problemes elèctrics a l’escalfador, concretament "espurnes" a l’endoll, i que havia substituït l’aparell. Es dona la circumstància que el balcó on va començar l’incendi, com testifiquen els diversos vídeos gravats des del carrer, és compartit pel menjador i la cuina.
D’altra banda, els primers desallotjats de l’edifici incendiat van començar a arribar ahir a la tarda a l’edifici del barri de Safranar que l’Ajuntament de València ha posat a la seva disposició després de la tragèdia. Es tracta de 10 famílies amb 11 nens, que era la prioritat del consistori a l’hora d’ordenar els reallotjaments, igual que les persones amb discapacitat. La resta dels reallotjats aniran arribant els pròxims dies a mesura que es vagin fent les avaluacions i habilitant les vivendes.
Segons va explicar l’alcaldessa de València, María José Catalá, després de la junta de govern extraordinària i durant la seva visita a la finca de Safranar, en total han sigut un centenar de famílies les que han sol·licitat el reallotjament en aquest bloc comprat recentment per l’ajuntament per a lloguer social i ara destinat, per la via d’urgència, als damnificats de l’incendi. 131 vivendes en total, amb dos o tres dormitoris, segons els casos, dos lavabos, una sala d’estar i una cuina.
Tres mesos prorrogables
En principi, el temps estimat d’estada és de tres mesos, tot i que aquest temps es pot prorrogar depenent de les necessitats. I és que, segons l’alcaldessa, els serveis municipals estudiaran de manera transversal cada cas per veure els que estan en situació de vulnerabilitat i els que poden tenir altres opcions. I el mateix valdrà per assignar cada una de les vivendes, que s’aniran repartint segons la mida de la unitat familiar i la disponibilitat de pisos.
Notícies relacionadesA més, Catalá va anunciar que el consistori suspendrà el cobrament dels rebuts d’aigua i negocia amb les companyies elèctriques també el de la llum als afectats per l’incendi. A més s’ha bloquejat el cobrament del rebut de l’IBI de les vivendes afectades, cobrament que s’havia de passar a principis de març.
Pel que fa als menors, la Junta de Govern va aprovar ajudes per a les famílies afectades que inclouen el suport per al canvi d’escola a les famílies reallotjades i si fos necessari ajuda per als funerals de les 10 víctimes mortals. Totes aquestes mesures van ser comunicades per l’alcaldessa als portaveus dels grups de l’oposició, entre aquestes la transformació del punt únic d’atenció a les famílies en unitat administrativa de recepció de documentació per elaborar un cens d’urgència de les famílies afectades, amb les necessitats d’atenció i reallotjament de cada un. L’ajuntament crearà també un registre d’afectats per poder gestionar en 24-48 hores les ajudes per a lloguer i equipament domèstic ofertes per la Generalitat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034