DEMOGRAFIA
La població estrangera a Catalunya bat el rècord i arriba al 17,2%
Guissona i Castelló d’Empúries són els municipis amb més presència de forans
En data 1 de gener del 2023, el ‘cens d’estrangeria’ era exactament d’1.361.981 persones, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).
La població estrangera resident a Catalunya ha augmentat de nou un 10% –126.309 habitants– i s’ha convertit en un potent motor demogràfic davant la caiguda de la fecunditat i el creixent envelliment. En data 1 de gener del 2023, el cens d’estrangeria era exactament d’1.361.981 persones i assolia el sostre històric del 17,2% de la població, segons les últimes dades de l’Institut d’ Estadística de Catalunya (Idescat). Unes xifres que, alhora que donen oxigen a l’economia i reequilibren la barrabassada demogràfica, plantegen reptes urgents en inclusió i en gestió territorial, ja que el factor migratori també té unes geografies molt localitzades.
El cas és que la població estrangera a Catalunya ha crescut des de l’any 2000 –quan només representava el 2,9% del total– a grans passos, a rebuf dels cicles econòmics. En l’última fornada després de l’aturada d’arribades provocada per la covid, les comarques on més ha augmentat han sigut la Cerdanya (16,2%), el Ripollès (15,2%) i la Garrotxa i el Barcelonès (13,2% en totes dues).
I entre els municipis amb més percentatge d’estrangers –n’hi ha 46 amb més del 25%– despunten Guissona (52,7%), Castelló d’Empúries (44,9%), la Portella (39,8%), Lloret de Mar (38,8%) i Salt (37,8%), concentracions que donen proves de la capacitat tractora de la indústria turística i agropecuària al mateix temps que plantegen seriosos desafiaments a l’hora de gestionar "un territori més poblat, des del punt de vista de la vivenda, els serveis i la mobilitat", i de "cohesionar una població cada vegada més diversa respecte a la llengua, l’educació i el mercat laboral", apunta Albert Esteve, director del Centre d’Estudis Demogràfics, en l’estudi Vides que compten, comptes que prenen vida, publicat amb motiu del 40è aniversari de l’entitat.
Notícies relacionadesQue la migració va lligada al factor econòmic també explica que la densitat estigui localitzada a la costa –motor econòmic del territori– i l’interior agrícola: la Segarra (28,8%), l’Alt Empordà (25,4%), el Barcelonès (22,6%), la Selva (21,7%), el Pla d’Urgell (21,3%) i el Baix Empordà (21,3%). Al pol contrari, les proporcions més baixes de població estrangera es troben al Vallès Oriental (10%), l’Anoia (10,1%), el Moianès (10,1%), el Pallars Sobirà (10,7%) i el Berguedà (10,9%).
Més enllà de les temptacions simplistes, es pot dir que hi ha una gran heterogeneïtat en l’origen de la població estrangera, en la qual bullen 170 nacionalitats. El passaport marroquí és el més nombrós –amb 234.054 persones–, junt amb el romanès –86.751– i l’italià –80.808–. De fet, per continents, els estrangers d’origen europeu formen el col·lectiu més nombrós i representen gairebé un terç dels residents estrangers. D’aquests, el 22,2% pertanyen a la UE i el 9,3% a la resta d’Europa. El segon focus per origen és l’americà (30,8%), seguit de l’africà (23,9%) i l’asiàtic (13,7%).
- Atemptat en una zona comercial Tràgic atropellament múltiple en un mercat ambulant nadalenc d’Alemanya
- BADALONA Condemnats dos menors per la violació grupal d’una nena d’11 anys al Màgic
- Tempesta judicial a Madrid Un jutjat cita Sánchez per dir al nòvio d’Ayuso "delinqüent confés"
- L’helicòpter-radar de Trànsit imposa 816 multes en mig any
- Crònica rosa El tsunami del cine català
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Inici de les festes Fins que siguem vells
- Loteria de Nadal 2022 ¿Què has de fer si et toca la Loteria de Nadal 2022?: consells
- Buscat a tot Espanya ¿Per què el 06174 és un dels dècims més comprats per Nadal?
- Estudi d’amenaces per a Espanya El CNI adverteix d’una multiplicació dels cibercriminals