Receptes per concentrar-se
Molts dels assajos publicats sobre la pèrdua de la capacitat d’atenció incideixen que és possible recobrar-la. Una cosa així com reeducar-nos. Llegir llibres ens ensinistra en un tipus de lectura molt concret perquè ens centrem en una cosa durant un període sostingut.
Tot i que la capacitat atenció en les persones ha caigut un 70% en dues dècades, recuperar-la és possible. Aquests són alguns consells per aconseguir-ho.
1. Llegeix en paper
Dos grups de persones. Uns llegeixen un llibre imprès. Els altres, la mateixa informació, però en una pantalla. Passada una estona, se’ls pregunta sobre el que acaben de llegir. La conclusió d’aquesta investigació, portada a terme per la professora de la Universitat de Stavanger (Noruega) Anne Mangen, és que "la gent entén i recorda menys el que absorbeix a partir de pantalles". La ciència ha batejat aquest fenomen amb un nom: inferioritat de pantalla.
El divulgador Johan Hari, autor d’El valor de la atención sentencia que llegir llibres ens ensinistra en un tipus de lectura molt concret perquè ens centrem en una cosa durant un període sostingut. "Llegir pantalles ens habitua a llegir d’una manera diferent, tenim més probabilitats de seleccionar i descartar", explica en el seu assaig.
La catedràtica de Psicologia Charo Rueda confirma que llegir en paper "fomenta la concentració i l’atenció", mentre que fer-ho en una pantalla "implica més estímuls".
2. Passeja i para
És una obvietat, però parar és fonamental. Tenir el cervell en mode de relaxació és una cosa que podem aconseguir, recorda la catedràtica Rueda, amb un simple passeig. Si és possible, per la natura, entrenant la distància llarga (la curta és mirar una pantalla o un llibre) i amb un estat d’ànim de calma. "La lentitud alimenta l’atenció. I la velocitat la destrueix", sentencia al llibre El valor de la atención Guy Claxton, professor de Ciències de l’Aprenentatge a la Universitat de Winchester (Anglaterra).
"El mòbil cal deixar-lo al bolso i no treure’l", apunta l’experta, que convida a ser conscient del valor que té divagar, deixar que la ment divagui. "Alguns n’hi diuen avorrir-se, però no és això. És conèixer-se a si mateix", sentencia. Rueda també convida a apartar el mòbil quan s’entaula una conversa amb una altra persona. "No deixis que els dispositius digitals envaeixin els moments de relació amb els altres o els moments en què estàs amb tu mateix, pensant", insisteix.
3. No donis menjar al teu fill amb el mòbil
La catedràtica de Psicologia Charo Rueda és investigadora del Laboratori de Neurociència Cognitiva del Desenvolupament de la Universitat de Granada, on treballen amb un programa d’entrenament per reforçar el circuit cerebral que permet l’atenció. Acostumada a investigar amb nens i nadons, la professora retreu als pares i les mares que, enmig d’un restaurant, treuen el mòbil perquè els seus fills es distreguin durant els 10 minuts que triga el cambrer a servir el menjar. Altres famílies utilitzen les pantalles per fer que els seus fills es mengin tot el puré. "És un error perquè estan traient l’atenció de la seva tasca principal, que és menjar", qüestiona.
Notícies relacionades4. Tampoc et passis de concentrat
"De la mateixa manera que no podem córrer a ritme de marató tot el dia, tampoc podem experimentar l’elevada càrrega mental de l’atenció concentrada durant períodes llargs ininterromputs sense que el nostre rendiment es deteriori i augmenti l’estrès". Així ho recorda Gloria Mark al seu llibre Cómo recuperar la capacidad de atención. En lloc d’obligar-nos a llargs períodes de concentració sostinguda, amb la pressió d’optimitzar la productivitat, la doctora en Piscologia ens convida a trobar el nostre ritme d’ús de diferents tipus d’atenció, "tenint en compte que hi ha moments que també necessitem una cosa fàcil i atractiva".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034