El TSJC i la justícia europea renyen Catalunya

Acció Climàtica ha rebut diverses missives en què se li demanen explicacions per no tenir a punt el seu pla de qualitat de l’aire.

El TSJC i la justícia europea renyen Catalunya

M. A. / G. C.

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El Departament d’Acció Climàtica ha rebut ja tres cartes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). A les missives, a les quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, la justícia demana explicacions al Govern per no tenir aprovat un pla de qualitat de l’aire que s’adapti a la sentència sobre l’ozó, un contaminant present sobretot durant l’estiu a Catalunya. El TSJC es va pronunciar a favor de l’entitat Ecologistes en Acció i va exigir redactar un decret que afrontés el problema.

A aquests tres avisos s’hi sumen dues cartes del Tribunal de Justícia de la Unió Europea qüestionant els incompliments de la regió metropolitana per excés d’òxid de nitrogen (NO2). En el Govern hi ha certa preocupació per si no hi ha següent avís i arriba una multa per la falta de pla. Un any enrere, la mateixa conselleria ja va rebre una altra advertència d’Europa, en aquest cas per no disposar d’un pla de gestió de l’aigua que en el dia d’avui ja està aprovat.

Des del departament esgrimeixen que el pla està redactat i que dona resposta ferma tant a l’excés d’ozó com als nivells elevats de NO2 a través de diverses mesures, entre les quals es troba la posada en marxa de zones de baixes emissions (ZBE) tal com indica el Govern. El problema, detalla la conselleria, és que encara no hi ha acord amb tots els municipis implicats per concretar com es gestionen aquestes ZBE. I el Govern, malgrat que podria tirar el decret endavant sense consens, prefereix pactar-lo per agilitzar-ne l’aplicació.

Resposta a la justícia

"Europa ha endurit els valors màxims de contaminació per equiparar-los amb el que recomana l’OMS. Aquest pla va en la direcció d’acostar-nos al que demana Europa. Si no l’aprovem, no tindrem eines per avançar", justifica Mireia Boya, directora general de Qualitat de l’Aire, en conversa amb aquest diari.

Notícies relacionades

A la carta del TSJC, amb referència a la petició d’Ecologistes en Acció de saber per què no es donava resposta a la sentència, es recorda que la Generalitat havia d’aprovar "al més aviat possible" un pla de millora de qualitat de l’aire perquè es posava en risc la salut de les persones. "El nombre de morts provocades per aquesta deixadesa supera la trentena només a la província de Barcelona", dictava la resolució judicial.

La Generalitat ja ha respost al tribunal per concretar que el Pla de Qualitat de l’Aire de Catalunya Horitzó 2027 està redactat i que es troba en fase de participació ciutadana, per segona vegada.