medi ambient

El desglaç del pol nord podria provocar més onades de calor

Els experts pronostiquen que el pròxim estiu serà més càlid del normal, així com els cinc següents. «L’alteració dels oceans està influint en el clima global», segons un estudi.

El desglaç del pol nord podria provocar més onades de calor

valentina raffio

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El clima terrestre funciona com un enorme efecte papallona pel qual, moltes vegades, tot i que no ho sembli, esdeveniments tan llunyans i aïllats com el desglaç dels pols poden acabar provocant conseqüències a centenars de milers de quilòmetres de distància. L’estudi que protagonitza aquesta notícia és un exemple d’això. Una anàlisi del Centre Nacional d’Oceanografia del Regne Unit (NOC) revela que el desglaç de les zones gelades situades a l’extrem nord del planeta està provocant un flux inusual d’aigua freda a les aigües de l’Atlàntic Nord i això, al seu torn, està aixecant onades de calor cada vegada més severes a Europa. "L’alteració dels oceans està influint en el clima global", acaba dient el treball.

La investigació, publicada dimecres passat a la revista especialitzada Weather and Climate Dynamics de la Unió Europea de Geociències, apunta a una relació directa entre la quantitat d’aigua derivada del desglaç que es filtra als oceans del nord del planeta i la freqüència i severitat de les onades de calor que afecten aquestes latituds del globus. O, dit d’una altra manera, l’estudi troba un vincle directe entre el desglaç i els extrems de calor que hi ha a Europa. "Aquest fenomen ens permetria predir fins i tot amb mesos o anys d’antelació l’arribada d’estius més càlids i secs del normal", assenyalen els autors de l’anàlisi.

La dinàmica descrita per aquest estudi és la següent. El desglaç dels casquets polars situats en l’extrem nord del planeta està provocant una irrupció elevada d’aigua freda i dolça a l’Atlàntic Nord. A partir d’allà s’observen, per exemple, un canvi en la temperatura de les aigües i fins i tot una alteració dels mateixos corrents oceànics i de la salinitat de les aigües. Això, al seu torn, acaba provocant una sèrie d’alteracions en l’atmosfera. Per exemple, alterant la temperatura de l’aire. O les dinàmiques d’evaporació i de precipitacions. El resultat final, segons apunten els investigadors que han liderat aquest treball, és que una taxa de desglaç més gran crea les condicions favorables perquè sorgeixin estius més extrems a Europa.

"Basant-nos en la cadena d’esdeveniments identificada, esperem que les condicions siguin favorables per a un estiu inusualment càlid i sec al sud d’Europa aquest any", segons comenta Marilena Oltmanns, la investigadora principal darrere d’aquest estudi. "Depenent del recorregut de l’aigua dolça a l’Atlàntic Nord, també esperem un estiu càlid i sec al nord d’Europa en els pròxims cinc anys", afegeix aquesta experta que, a més més, apunta a la importància d’incorporar les observacions oceàniques en els models climàtics per a així poder capturar millor tots els fenòmens que influeixen en el clima terrestre present i futur.

Notícies relacionades

Més calor

Per la seva banda, l’Organització Meteorològica Mundial també assenyala que aquest 2024 podríem viure l’enèsim estiu més càlid del normal. Segons va informar l’entitat en un informe publicat a principis de gener, aquest any s’espera que el patró climàtic natural d’El Niño que està fent augmentar la temperatura de les aigües del Pacífic tropical, contribueixi a elevar encara més els termòmetres durant totes les estacions. En regions com Europa, aquest fenomen podria ser especialment virulent a l’estiu. Encara és aviat per afirmar-ho amb total exactitud, però, almenys de moment, tot apunta que la temperatura continuarà més alta del normal durant els pròxims mesos i de cara a l’estiu s’espera un augment dels termòmetres.

Temes:

Calor El Niño