El Govern aposta per un xat per prevenir el suïcidi entre adolescents
‘Obro feel’, amb el número 680.354.155, donarà suport emocional als joves captant-los a través d’Instagram. El xat va arrencar al novembre com un projecte pilot i aspira a implantar-se definitivament per arribar a més catalans.
El Govern consolidarà a tot Catalunya el xat de WhatsApp Obro feel, de la Fundació Ajuda i Esperança i la Conselleria de Drets Socials, que està dirigit a joves i adolescents a partir de 14 anys amb algun malestar emocional, trastorn de salut mental o ideacions suïcides.
Obro feel, amb el número de telèfon 680.354.155, va arrencar el novembre passat com un projecte pilot i ara aspira a implantar-se definitivament i així arribar a més joves catalans. Aquest servei, que forma part del Pacte Nacional de Salut Mental del Govern, no és un substitut ni dels professionals ni dels serveis de salut mental, sinó que aspira a ser un "radar" i un "pont" entre aquests i els adolescents.
A la Fundació Ajuda i Esperança ja pertany el famós Telèfon de l’Esperança, que des de fa més de 50anys atén telefònicament, gràcies als seus voluntaris, persones que es troben en situacions de crisi. No obstant, els adolescents i joves no utilitzen el telèfon per trucar, sinó per whatsappejar. Va ser així com va sorgir la necessitat d’obrir aquest xat. Obro feel funciona les 24hores els set dies de la setmana. És gratuït i "absolutament" confidencial.
"Vam veure que hi ha molts joves i adolescents que no arriben als centres de salut mental infanto-juvenil (CSMIJ) o als CAPs. I que el WhatsApp era el lloc ideal per comunicar-se amb ells", explica Núria Valls, la secretària d’Infància, Adolescència i Juventut de Drets Socials.
Des del novembre, Obro feel ha atès un total de 539 usuaris. Un 9% van manifestar una ideació suïcida. En un altre 2% dels casos, el xat va optar per activar els serveis d’emergència perquè l’usuari manifestava haver planificat el seu suïcidi. I és que Obro feel està articulat amb el 061 i el 112.
El 61% dels usuaris tenien entre 18 i 35 anys i els altres no tenien els 18 anys. Les dones representen un 72% de les persones ateses. Drets Socials encara està valorant quants diners invertirà en aquest projecte per poder-lo consolidar.
"Volem que aquest xat es consolidi i que accedeixin molts més joves al servei", explica Enric Morist, director general de la Fundació Ajuda i Esperança. Aquest xat és el "primer pas" per derivar-los als serveis adequats. "Per a molts adolescents també és el primer pas per començar a parlar del que els està passant. De la soledat. Molts xategen des de l’habitació de casa seva abans de parlar amb els seus pares o amics", afegeix Morist.
Precedent pioner
Els trastorns de salut mental, especialment en la població infantojuvenil, es van disparar durant la pandèmia. "Ens inquietava que aquests joves no trucaven per telèfon. Utilitzen el mòbil per a mil coses, però no per trucar. Vam veure que, si seguíem per la via telefònica, no arribaríem a aquests adolescents que sabíem que estaven en una situació difícil", assenyala Mireia Anglès, psicòloga i responsable dels serveis de xat d’Ajuda i Esperança.
Obro feel té un precedent: el Xat joves, que la mateixa entitat va promoure, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, l’estiu del 2022 (el seu telèfon és el 679.333.363). Va ser el primer xat de tot Espanya per a la salut mental. "El Xat joves ens va permetre atendre 24/7 tots els joves de Barcelona que estaven en una situació de crisi o malestar. Ens trobàvem adolescents que escrivien perquè ho havien deixat amb la parella i d’altres que estaven en una situació de risc imminent", diu Anglès. La necessitat que un xat d’aquest tipus no estigués només acotat a Barcelona va ser el que els va impulsar a crear Obro feel amb Drets Socials i per a tot Catalunya.
¿Com es fa la difusió?
Si la difusió del xat amb l’Ajuntament de Barcelona es va fer a través d’instituts i el Consorci d’Educació de Barcelona, la d’Obrim feel es fa a través d’Instagram. La Universitat Pompeu Fabra (UPF) va realitzar un estudi sobre el comportament dels joves en les xarxes socials i va poder esbrinar quins joves tenen risc de patir un trastorn de la conducta alimentària (TCA), un suïcidi o una depressió.
Notícies relacionades"Estudiem com es comporten els joves en les xarxes, a què donen like. Detectem quins joves tenen més risc. I de seguida els arriba informació en forma d’anunci d’Obro feel", comenta Anglès. Aquesta estratègia, assegura, ha permès arribar a "moltíssims joves" de tot Catalunya. "La problemàtica de la salut mental no va a menys", adverteix aquesta psicòloga. Creu que la "confidencialitat" i la "immediatesa" del servei és el que atrau tants adolescents. Així com també l’"atenció entre iguals": "Alguns diuen: ‘Jo vaig al psicòleg, però això no m’atreveixo a dir-l’hi’".
Els problemes principals que detecten són els "relacionals" (amb la família, la parella, les amistats), seguits de problemes de salut mental (principalment depressió). El que més crida l’atenció a aquesta psicòloga és l’"orfandat" que sovint senten els joves.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia