empoderades DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

El feminisme pren avui els carrers contra la reacció neomasclista

A Barcelona, la manifestació principal serà unitària; a Madrid, s’han convocat dues marxes 

El 8M arriba en un moment que les enquestes posen de manifest que la identificació amb el feminisme decau, sobretot entre els nois joves, però també sensiblement entre les dones.

El feminisme pren avui els carrers contra la reacció neomasclista

PATRÍCIA MARTÍN

3
Es llegeix en minuts
PATRÍCIA MARTÍN

Sis anys després de fer història amb la primera vaga feminista, avui els carrers i places d’Espanya es tornaran a tenyir de morat i a omplir de crits en contra del masclisme recalcitrant, amb motiu del 8M, Dia Internacional de la Dona. La jornada reivindicativa arriba en un moment em el qual les enquestes posen de manifest que la identificació amb el feminisme està caient, sobretot entre els nois joves, però també sensiblement entre les dones, a causa de l’empenta de l’extrema dreta, que ha fet de l’oposició a les polítiques d’igualtat una de les seves principals banderes.

El feminisme pren avui els carrers contra la reacció neomasclista /

La reacció del neomasclisme davant avenços que acaben amb la seva posició de poder i privilegis està aconseguint una polarització social. Un gruix de la ciutadania rema a favor de l’equilibri de gèneres, mentre que una altra part, minoritària però molt sorollosa, s’hi oposa perquè creu que «s’ha arribat tan lluny amb la promoció de la igualtat que ara s’està discriminant els homes», una cosa que pensen el 44,1% dels homes i també pensen el 32,5% de les dones, segons va posar de manifest la primera enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) sobre la percepció social de la igualtat, que es va publicar el mes de gener passat.

La polarització també impacta en el moviment feminista, que per tercer any consecutiu anirà per separat a diverses ciutats d’Espanya, entre les quals, Madrid. A Barcelona, per contra, la manifestació principal serà, com sempre, unitària. Aquest any sota el lema Dones, lesbianes i trans, dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis.

L’Assamblea 8M fa una crida a «desbordar» els carrers a partir de les 18.00 hores, des dels Jardinets de Gràcia fins a l’Arc de Triomf, per denunciar les desigualtats que pateixen les dones, tot i que a l’agenda també hi figura el rebuig de la guerra a Gaza, de la llei d’estrangeria i del pacte europeu d’immigració i asil. Així mateix, els sindicats CGT, Intersindical-CSC i IAC han convocat una nova vaga a Catalunya i el Sindicat d’Estudiants ha instat a buidar les aules.

Mentrestant, a Madrid serà palpable, de nou, la divisió del feminisme que va sorgir la passada legislatura, esperonada pels xocs entre el PSOE i Podem. El feminisme ortodox, que defensa una part del Partit Socialista, s’oposa a la llei trans impulsada per Irene Montero. Consideren que l’autodeterminació de gènere –el fet que es pugui canviar el sexe en el DNI sense aval mèdic i tractament hormonal– esborra les dones i desdibuixa la discriminació que pateixen a causa del seu sexe biològic. Així mateix, defensen l’abolició de la prostitució, en contra d’una part del feminisme que és regulacionista i opta per donar drets a les dones que es prostitueixen. Des de l’aprovació de la llei del només sí és sí també hi ha hagut xocs per les rebaixes de penes.

Davant d’això, la manifestació a Madrid organitzada per la Comissió 8M, que ha convocat la marxa principal des de fa 45 anys i va organitzar les vagues feministes del 2018 i el 2019, tindrà lloc a partir de les 19.00 hores, des d’Atocha a la plaça de Colón, sota el lema Patriarcat, Genocidis, Privilegis #S’HaAcabat. Fan seva, per tant, la consigna que va servir com a revulsiu després del petó no consentit de Luis Rubiales a Jenni Hermoso. La ministra d’Igualtat, Ana Redondo, anirà a aquesta manifestació, igual com van fer les seves antecessores, a causa que és la marxa principal i històrica.

Notícies relacionades

Recorregut comú

Però una part del socialisme dona suport als postulats del Moviment Feminista de Madrid, contrari a la llei trans, que aquesta vegada es manifestarà sota el lema Abolició ja en un clar missatge al Govern perquè mogui fitxa en aquest terreny. Les dues marxes coincidiran durant una part del recorregut i amb una escassa diferència horària, ja que el Moviment Feminista de Madrid ha convocat un recorregut que comença a Cibeles i va direcció a la plaça d’Espanya, i pel primer enclavament també passarà la marxa de la Comissió 8M. n