«Si té un sagnat passada la menopausa, vagi al metge»
«El càncer ginecològic més comú als països desenvolupats és el d’endometri»
¿Quin és el càncer ginecològic més comú?
En aquest moment, als països desenvolupats, és el d’endometri, que és el càncer de l’exterior de l’úter, de la matriu. No té res a veure amb l’endometriosi. El càncer d’endometri és propi de dones en l’edat menopàusica o perimenopàusica, i per sort dona un signe molt clar: un sagnat quan ja no n’hi hauria d’haver. La majoria de vegades aconseguim detectar-lo en un estadi bastant incipient, amb la qual cosa amb una bona cirurgia i un bon tractament complementari aconseguim una taxa de curació molt alta. Sí que és veritat que és molt freqüent i que requereix una cirurgia molt ben feta.
¿Com?
Aquesta cirurgia hauria de ser de mínima invasió, evitant obrir la panxa a la pacient –el que es denomina laparotomia–. Una cirurgia mínimament invasiva es fa mitjançant tècniques endoscòpiques, com una laparoscòpia convencional o robòtica, que ens permet fer la cirurgia amb molta més precisió i dona resultats millors en la seva recuperació.
¿El càncer d’endometri va en augment?
Va lleugerament en augment als països desenvolupats perquè està associat a altres patologies com l’obesitat. I aquesta, al seu torn, s’associa a hipertensió i diabetis. Totes tres estan en augment en la nostra societat, i això fa que augmenti el càncer. Podríem reduir la incidència del càncer d’endometri si fóssim capaços de reduir aquests tres factors de risc.
¿L’endometriosi causa càncer?
No. No s’ha d’alarmar la població, tot i que sí que és cert que tenim alguns càncers d’ovari que s’han desenvolupat sobre endometriosi. Però no significa que l’endometriosi en sigui la causant, sinó que el d’ovaris és un tipus de càncer determinat que té la mala fortuna de desenvolupar-se sobre endometriosi.
¿Quins són els altres càncers ginecològics més freqüents?
Destaca el d’ovaris més que per la seva freqüència, per la seva mortalitat. Desgraciadament aquest càncer es diagnostica en estadis bastant avançats, cal aplicar un ventall combinat entre quimioteràpia i cirurgia, i té unes taxes de supervivència més baixes del que voldríem.
¿Com podem prevenir-lo?
Per desgràcia, a diferència del d’endometri, que produeix sagnats quan no toca, el càncer d’ovaris no dona símptomes. Per exemple, de vegades ens trobem el diagnòstic amb un dolor de panxa bastant inespecífic, amb un temps d’evolució. No és freqüent, però és la manera de presentar-se. El que hauríem de fer tant les dones com els metges és, una vegada es diagnostica un càncer d’ovaris, tractar-lo d’una manera excel·lent en centres amb alta experiència. ¿Per què? Perquè és un tractament quirúrgic molt difícil que de vegades requereix una laparotomia o una cirurgia molt important que és crucial, igual com donar una quimioteràpia avançada i personalitzada.
Parlant de càncer ginecològic en general, ¿a què haurien de prestar atenció les dones?
El càncer de coll uterí sabem que està relacionat amb el virus del papil·loma humà. Aquest és el càncer per al qual tenim una estructura social més ben entrenada per prevenir-lo i diagnosticar-lo abans que es produeixi. En primer lloc fem prevenció primària amb la vacuna del papil·loma. Vacunem les nenes a les escoles i ara comencem amb els nens. En segon lloc, tenim tota una estructura per fer cribratges amb les citologies. El càncer de coll uterí, per sort, ja és poc prevalent al nostre país gràcies a les vacunes i al cribratge. El càncer ginecològic que dona símptomes i podríem prevenir, insisteixo, és el d’endometri. Una dona que ja hagi deixat la menopausa enrere i que, en un moment en què ja no hi hauria d’haver la regla, presenta un sagnat ha d’acudir de seguida al seu ginecòleg perquè li faci un cop d’ull. La majoria de vegades no serà res, però val la pena mirar-ho.
Però hi ha dones amb menopausa que de vegades tenen sagnats irregulars.
En la perimenopausa, entre els 48 i els 53 anys, quan la regla no s’ha retirat del tot, hi pot haver irregularitats. Pots estar tres mesos sense regla i després torna a venir. És una cosa normal, tot i que tot i així val la pena tenir un bon control ginecològic. Però als 65 anys no s’ha de tenir cap sagnat. Si passa, acudeixi immediatament al seu ginecològic. La curació del càncer d’endometri és molt alta.
Notícies relacionades¿Estan augmentant els càncers ginecològics?
Puja lleugerament la prevalença del càncer d’endometri i una mica la del càncer d’ovari. La resta està disminuint i per al de càncer de coll uterí hi ha el pla d’intentar erradicar-lo per al 2030. n
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia