"L’amor no pagafactures ni cotitza"
El Sindicat de Mares en la Diversitat Funcional ‘va ocupar’ ahir l’Institut Català de les Dones per reclamar l’espai que els pertany i se’ls nega en l’agenda feminista.
Cansades, emprenyades i condemnades a la pobresa; però ja ni soles ni callades. El Sindicat de Mares en la Diversitat Funcional va ocupar ahir l’Institut Català de les Dones per reivindicar l’espai que els pertany i se’ls nega en l’agenda feminista. Exigien reunir-se amb la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, una cosa que finalment va produir-se unes hores després, passades les sis de la tarda.
Aquestes mares havien fet un esforç titànic per poder sortir al carrer i alçar la veu i estaven decidides a no tornar a casa fins a parlar amb ella. Són cuidadores els set dies de la setmana, els 365 dies de l’any durant tota la vida dels seus fills amb discapacitat i grans dependents; una situació que s’està carregant la seva salut física i mental. "Estem cansades de ser invisibilitzades i som aquí per dir prou", resumien.
"Som aquí pels drets dels nostres fills i filles, però també pels nostres", van reivindicar a la biblioteca de la seu, on van esperar la consellera decidides a no retrocedir i que quedés clar que "les cures són agenda feminista", i que que aquestes recaiguin principalment en les dones és també fruit de segles de patriarcat.
"Hi ha dones que han vingut des de l’altra punta de Catalunya. No podem més, volem compromisos. D’empatia no vivim, no volem més copets a l’esquena", insistia. El seu eslògan era ben clar: "L’amor no paga factures ni cotitza".
Cadena d’invisibilitats
"És una cadena d’invisibilitats. Els nostres fills són invisibles i això ens fa a nosaltres, les seves cuidadores, també invisibles. Es tracta de cures i de càrrega mental, hem de ser a l’agenda de Feminismes. En la de Drets Socials hi ha els nostres fills, però ¿i nosaltres? ¿On quedem? S’aprofiten de l’amor que sentim pels nostres fills. Saben que els cuidarem passi el que passi, però la situació és insostenible", van relatar.
Notícies relacionadesLa secretària de Feminismes, Montserrat Pineda, que sí que va acudir a la tancada, es va comprometre a primera hora de la tarda a agendar una reunió en poques setmanes amb la consellera i a estudiar les seves demandes, totes reconegudes en la legislació. "Les lleis hi són, falta aplicar-les", van explicar les dones, que no es van conformar amb les paraules de Pineda i van insistir que volien parlar amb la consellera. "Que no vingui ella és el reflex de la nostra invisibilització", deien. I tan ferma era la seva postura que finalment van arrencar una primera trobada amb Verge i una reunió, ja formal, el 2 d’abril.
Entre la llista de reivindicacions del sindicat de mares, coses tan senzilles com una finestreta única – "ens passem la vida fent tràmits per als nostres fills"– o la revisió d’ofici de les reduccions del grau de dependència dels fills al complir els 18. "Nosaltres ho anomenem el miracle de la Moreneta: a l’arribar als 18, els nostres fills milloren de cop", ironitzen fent referència a la retallada de la prestació que pateixen a l’arribar a aquesta edat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia