Pla europeu per eliminar les calderes de gas el 2040
La mesura forma part de la directiva comunitària que obligarà que tots els edificis nous siguin climàticament neutres a partir del 2030.
El final de les calderes de gas o gasoil és una mica més a prop. El ple del Parlament Europeu va donar ahir llum verda –per 370 vots a favor, 199 en contra i 46 abstencions– a la nova directiva sobre eficiència energètica que obligarà els governs europeus a garantir que tots els edificis de nova construcció siguin climàticament neutres a partir del 2030, dins dels plans per aconseguir la neutralitat climàtica per al 2050.
L’Eurocambra avala la prohibició de les ajudes per finançar calderes de gas a partir del 2025.
La normativa exigirà als governs que prohibeixin les ajudes per als sistemes de calefacció que funcionen amb combustibles fòssils a partir del 2025, amb la idea d’eliminar progressivament l’ús de calderes de gas per al 2040.
Sistemes sense emissions
L’objectiu és promoure sistemes de climatització sense emissions. Per això, els incentius financers continuaran sent possibles, tot i que només per als sistemes híbrids de calefacció que utilitzin una quota significativa de renovables, com els que combinen una caldera amb una bomba de calor o una instal·lació solar tèrmica. "Aquesta llei ajudarà a reduir les factures d’energia i abordarà les causes profundes de la pobresa energètica, i generarà milers de llocs de treball locals d’alta qualitat a tota la UE", va celebrar el ponent de l’Eurocambra, l’ecologista irlandès Ciarán Cuffe.
El 40% del consum de l’energia a la Unió Europea i més d’un terç de les emissions de gasos amb efecte hivernacle procedeixen avui dia dels edificis. Per això la importància de revisar la normativa sobre eficiència energètica –proposada per Brussel·les el desembre del 2021 com a part del paquet Fit for 55– perquè aquest segment aporti també el seu gra de sorra a l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica.
Els negociadors del Parlament Europeu i del Consell van tancar un acord provisional a principis de desembre passat, sota presidència semestral espanyola de la UE, i amb l’aprovació de la directiva en el ple la tramitació ha entrat en la seva recta final, a falta de l’aprovació final del Consell.
Edificis de propietat pública
Segons la nova normativa, tots els edificis de nova construcció hauran de ser climàticament neutres a partir del 2030. Els edificis nous ocupats per les autoritats públiques o que siguin de propietat pública hauran d’assolir aquest objectiu ja el 2028 i els estats membres podran tenir en compte el potencial d’escalfament global (PCG) al llarg del cicle de vida de l’edifici, que inclou la producció i eliminació dels productes utilitzats per construir-lo.
Notícies relacionadesEn el cas dels edificis residencials, els països de la UE hauran d’adoptar mesures que garanteixin una reducció mitjana d’energia primària utilitzada d’almenys un 16% per al 2030 i d’almenys entre un 20% i un 22% per al 2035.
L’objectiu de la UE amb la nova llei és renovar els edificis menys eficients. Per dur-ho a terme, la directiva obligarà els governs a renovar el 16% dels edificis no residencials menys eficients per al 2030 i, per al 2033, el 26% amb més baixa eficiència mitjançant requisits mínims d’eficiència energètica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034