sexisme
Un organisme per vigilar l’abús masclista de l’Administració
«Ho explicarem de manera anònima, però és important que es coneguin aquests casos»
La cooperativa Almena i l’associació Hèlia Dones creen a Barcelona el primer observatori a Europa per vigilar la violència que exerceixen les institucions públiques sobre les dones.
"L’Estat té l’obligació de garantir-nos que vivim lliures de violències i ho està incomplint de manera reiterada", assenyala Júlia Vega, una de les fundadores de l’Observatori estatal de Violències Institucionals Masclistes. La cooperativa Almena i l’associació Hèlia Dones han creat el primer organisme d’aquesta tipologia a Europa amb intenció de vigilar i denunciar el maltractament que exerceixen les administracions cap a les dones, especialment contra aquelles que denuncien violència masclista. Vega també afirma que la seva visió és propositiva, per fer avançar les institucions cap a polítiques veritablement feministes i reparadores.
Fa més de cinc anys, l’associació Hèlia Dones va crear un projecte anomenat Veïnes per Veïnes. "Dones voluntàries acompanyen dones víctimes de violència masclista en tot el periple de serveis d’atenció", explica Vega. I utilitza la paraula periple perquè, insisteix, moltes d’aquestes participants es van adonar que les mateixes administracions maltractaven les víctimes de violència de gènere. O bé no les creien, o bé les culpabilitzaven per l’ocorregut. Vega destaca especialment els estaments policials, judicials i sanitaris. Però també volen fixar-se en el maltractament que poden exercir els serveis socials o educatius.
Canvi de mirada
Per exemple, Vega explica que a la ciutat de Granada, el 90% de les ordres de protecció que demanen les víctimes de violència masclista són admeses, mentre que a Badalona se’n deneguen el 70%. O assenyala casos de dones que mai han pogut contactar amb el seu advocat d’ofici, ni tan sols per consultar el resultat de la sentència. "És evident que el sistema interpreta de forma restrictiva els drets de les dones i que la mateixa Administració vulnera el dret a la salut i a la integritat física de les dones", afegeix.
El seu objectiu és posar llum en aquest assumpte i traçar recorreguts habituals i persistents. "No venim a fer una caça de bruixes, a assenyalar actituds particulars o a fer escraches als jutges. Ens sembla molt bé que hi hagi gent que ho faci però no és el que venim a fer. El que volem és identificar patrons de comportament de les administracions perquè es reverteixin", explica Vega. El seu objectiu és aconseguir un canvi de mirada en les institucions públiques. "Els discursos feministes estan molt bé, hi ha hagut molts avenços, però falla el treball estructural amb polítiques transformadores. Costa implementar canvis que garanteixin el dret a la seguretat, la reparació, la formació i l’educació", insisteix Vega.
Aquest observatori es nodrirà de tres canals diferents de denúncia a través de la seva pàgina web. D’una banda, les dones víctimes de violència masclista podran denunciar les situacions viscudes, el maltractament per part de l’Administració i els casos en què s’hagin sentit agredides. Ja sigui per la falta de credibilitat, de protecció o els comentaris que prejutgen les dones.
D’altra banda, també poden exposar les denúncies els familiars, amics o entorn més directe de la víctima. I en tercer lloc, hi ha els formularis que també poden omplir activistes, entitats socials i professionals dels serveis públics que acompanyen les dones i topen amb el maltractament que exerceixen les administracions.
"Ho explicarem tot de manera anònima, però és molt important que tinguem indicadors, que es coneguin aquests casos i que les administracions sàpiguen que això està passant i es faci públic", assenyala Vega. En aquest sentit, explica que ja han començat a tenir relació amb administracions que volen interpel·lar, com el Ministeri d’Igualtat, el Ministeri d’Inclusió Social i Migracions, la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, la Conselleria de Feminismes i els ens homòlegs en altres comunitats autònomes.
Ascens de la ultradreta
Notícies relacionadesLa idea és escrutar la violència institucional a tot Espanya. "Ens preocupa l’ascens i la presència de la ultradreta en governs autonòmics", diu Vega. L’observatori ja compta amb entitats col·laboradores i portaveus a Andalusia i València, i tenen la intenció d’anar ampliant la xarxa. En realitat, són una quarantena les entitats que ja col·laboren amb aquest ens.
I un dels objectius de l’observatori és també atendre el feminisme més transversal, centrant-se especialment en les dones que pateixen més discriminació, com són les immigrants o les que tenen alguna discapacitat. Segons les seves dades, el 40% de les víctimes de feminicidis a Espanya són dones migrants.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global