mobilitzacions arran del crim de Mas d’Enric
Els funcionaris miren de qüestionar les presons catalanes
Els interns de sis presons, un total de 5.000, no van poder sortir de la cel·la en tot el dia per la falta de personal. Els treballadors protesten per la manca de seguretat arran de l’assassinat d’una cuinera a Tarragona.
L’assassinat dimecres de la Núria, cuinera de la presó de Mas d’Enric (Tarragona), en mans d’un intern va elevar ahir la tensió en el sistema penitenciari català. Els funcionaris de presons van sortir al carrer per clamar per la falta de seguretat i van bloquejar des de primera hora del matí els accessos als centres penitenciaris. Es van poder veure barricades fetes amb pedres, pneumàtics, pals, senyals i fogueres en entrades d’algunes presons. A última hora de la tarda, la intenció era mantenir les protestes en diversos centres.
Els funcionaris miren de qüestionar les presons catalanes /
Els interns de sis presons, en total 5.000 reclusos, no van poder sortir de les seves cel·les durant tot el dia a causa de l’escassetat de personal i van estar confinats en uns quants metres quadrats. Les seves queixes i el seu malestar van anar en augment.
Mentrestant, les relacions entre els sindicats de presons i la Conselleria de Justícia s’han esquerdat. Fins al punt que els representants dels treballadors van deixar plantade la consellera Gemma Ubasart. Per reprendre el diàleg, aquestes organitzacions exigeixen la dimissió de la titular de Justícia i la del secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó. Tots dos han descartat deixar el càrrec.
Les reivindicacions dels sindicats van fer saltar pels aires la bona sintonia que es va respirar el 22 de març del 2023, quan van arribar a un acord amb la conselleria per incrementar les places a les presons i la inclusió de mesures de seguretat davant l’increment de les agressions als empleats. La Generalitat va anunciar tres proves pilots estrella: la implementació de càmeres als uniformes de funcionaris, com els Mossos; l’anàlisi a través de les imatges enregistrades per les càmeres de vigilància i de la intel·ligència artificial de les expressions, i l’assaig per a l’ús d’aerosols per mirar de reduir els interns conflictius. Aquestes dues últimes reivindicacions van ser rebutjades. Aquestes decisions van provocar que els sindicats comencessin a dubtar de les propostes, i van qualificar, per exemple, d’"error històric" el rebuig als polvoritzadors.
L’espoleta i "línia vermella"
Des d’aleshores, el neguit i la crispació per l’actuació de la conselleria ha anat en augment entre la plantilla de les presons. Era una calma tensa fins dimecres, quan va córrer com la pólvora l’assassinat de la cuinera de Mas d’Enric. Els sindicats de funcionaris de presons van sortir de nou a protestar. Dijous, davant la Conselleria de Justícia (amb càrrega de Mossos inclosa), i ahir, bloquejant les presons catalanes i alterant el seu funcionament.
Una protesta a què es van unir, en forma de concentració, els empleats dels centres penitenciaris de tot Espanya. El crim de la Núria va ser l’espoleta que ha disparat de nou les reivindicacions sindicals. Per als funcionaris, l’assassinat de la cuinera és la "línia vermella" i, per això, demanen la dimissió de la consellera i del secretari de Mesures Penals. Si no se soluciona el conflicte en les pròximes hores, aquest cap de setmana, amb les habituals visites de familiars als reclusos, la tibantor pot agreujar-se.
Notícies relacionadesAhir, interns de les presons de Mas d’Enric (Tarragona), Wad Ras (de dones de Barcelona), Brians 1 i Brians 2 (Sant Esteve de Sesrovires), Ponent (Lleida) i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada) van ser a les seves cel·les sense poder sortir pel bloqueig dels treballadors penitenciaris. El malestar entre els reclusos no ha passat d’aquí, de moment, tot i que es corre el risc que la situació es converteixi en una bomba de rellotgeria.
Des de Justícia diuen que les presons tenen personal per garantir el servei d’alimentació i l’atenció mèdica, però que s’han imposat restriccions i s’han suspès activitats. Per conèixer de primera mà l’evolució dels esdeveniments, la consellera es va reunir amb els directors dels centres. Ubasart i Calderó van fer una crida als sindicats a reprendre les converses. "Estenc la mà per reprendre el diàleg", va insistir Ubasart.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.