"Sense beques com aquesta, la major part del talent seguiria fora"

«Infravalorem la migranya perquè no mata i perquè la majoria de persones que la pateixen són dones»

"Sense beques com aquesta, la major part del talent seguiria fora"

JUDIT FIGUERAS

2
Es llegeix en minuts
Judit Figueras
Judit Figueras

Periodista

ver +

El 2008, l’interès per la genètica avançada va encaminar Marta Vila a una carrera dedicada a l’estudi de la migranya. Des d’aleshores, la biòloga catalana ha destinat més de 15 anys a la recerca d’aquesta patologia que afecta el 12% de la població a Espanya, segons la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). Durant els pròxims anys, Vila podrà continuar avançant en la seva carrera científica gràcies a una beca de postdoctorat Junior Leader, atorgada per la Fundació La Caixa. Un paquet d’ajudes que permetrà a 105 investigadors desenvolupar els seus projectes, tant a Espanya com a Portugal.

Associem la migranya amb mals de cap, però, ¿de quines altres maneres impacta aquesta patologia els pacients que la pateixen?

La cefalea és només un dels símptomes que produeix la migranya. Quant a la simptomatologia, ens trobem amb fatiga, irritabilitat, pèrdua del camp visual, nàusees i, fins i tot, vòmits. La migranya té un impacte en la vida de les persones incalculable. Durant un episodi de migranya, la persona que el pateix no pot anar a treballar, ni ocupar-se de la seva família. El problema és que encara no s’ha desenvolupat cap biomarcador que permeti determinar de manera subjectiva quan una persona té migranya. Això porta a veure la malaltia com un simple mal de cap que passa amb un ibuprofèn.

¿Creu que la infravaloració de la malaltia ha retardat les recerques dedicades a trobar-hi una cura?

Sí. La migranya no es veu com una malaltia greu perquè no mata i perquè la majoria de persones que la pateixen són dones. Falta suport econòmic, social i polític.

Des que es dedica a la recerca, ¿hi ha hagut algun avenç important pel que fa al tractament de la migranya?

En aquests 15 anys hi ha hagut un avenç molt important a què es va atorgar el Brain Prize el 2020. Es tracta d’una recerca portada a terme per quatre professors que van dedicar tota la seva trajectòria a desenvolupar un medicament capaç de revertir la cronificació de la migranya. És una recerca que ha durat 30 anys i de la qual ara veiem els fruits.

¿Hi ha alguna manera de detectar un episodi de migranya abans que comencin els símptomes?

És en el que estem treballant. De fet, un dels símptomes més comuns és l’ansietat provocada per la incertesa de no saber quan serà la pròxima crisi. Potser tens alguna cosa important i no saps si podràs portar-la a terme. És una malaltia que té altres conseqüències relacionades amb la salut mental, com la depressió.

¿Quin és l’objectiu de la seva recerca actual?

Durant els últims anys, s’ha detectat que les cèl·lules glials tenen un paper clau tant en l’inici com en la cronificació de malalties com la migranya. L’objectiu de la nostra recerca és descobrir si la inactivació d’aquestes cèl·lules pot revertir la malaltia o que deixi de ser crònica.

Notícies relacionades

La poca inversió en R+D és una de les tasques pendents al país. ¿Com valora les beques concedides per Fundació la Caixa?

No hi ha cap altra entitat espanyola que proporcioni unes ajudes com aquestes. Són molt importants perquè t’ofereixen un salari i la inversió necessària per poder portar a terme el teu projecte de recerca. Gràcies a aquestes beques, investigadors com jo podem portar la nostra recerca a Espanya. La majoria de nosaltres hem hagut de marxar fora i, sense beques com aquesta, la major part del talent continuaria quedant-se fora.

Temes:

Portugal