SALUT

La Vall d’Hebron opera lesions medul·lars els 365 dies de l’any

Intervenir en les primeres 24 hores després de l’accident és «clau» en la recuperació

L’hospital barceloní és l’únic d’Espanya que compta amb un equip multidisciplinari que fa intervencions fins i tot els caps de setmana.

La Vall d’Hebron opera lesions medul·lars els 365 dies de l’any

BEATRIZ PÉREZ

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Fa poc més d’un mes, l’Eva, de 26 anys, va caure per un terraplè de quatre metres quan anava a buscar alguna cosa al cotxe. Estava passant un cap de setmana en una casa rural amb un grup d’amics. L’accident, fortuït i que li podia haver passat a qualsevol persona, la va deixar paraplègica. No tornarà a caminar. L’Eva és fisioterapeuta a l’Hospital de la Vall d’Hebron. I també pacient. Assegura que, des del principi va ser conscient de la lesió irreversible que tenia. L’accident es va produir un diumenge i aquell mateix dia la Vall d’Hebron va posar en marxa el dispositiu per intervenir-la dilluns a primeríssima hora. Gràcies al seu afany i al treball de rehabilitació, ha aconseguit tornar a ser autònoma en les tasques més personals, com vestir-se, anar al lavabo i dutxar-se.

La Vall d’Hebron és l’únic hospital de tot Espanya que compta amb un equip multidisciplinari expert en lesions medul·lars que opera lesionats aguts tots els dies de l’any, també en cap de setmana. "El 33% de les lesions medul·lars es produeixen en cap de setmana. I el 50% de les lesions medul·lars són per accidents esportius o de trànsit. Per primera vegada hi haurà, durant els caps de setmana i dies festius, un equip de guàrdia per atendre aquests pacients. La de la Vall d’Hebron és la unitat de referència de tot Catalunya", va explicar ahir el conseller de Salut, Manel Balcells. "És una millora de l’atenció sanitària per a tots els ciutadans de Catalunya", va afegir. L’any passat, aquesta unitat va atendre uns 90 pacients amb lesions medul·lars.

"Atendre el pacient amb una lesió medul·lar en les 24 hores següents de l’accident és clau. Sabem que, com més tardes a descomprimir la medul·la espinal, més dificultes la recuperació neurològica", va destacar per la seva banda Ferran Pellisé, cap de la Unitat Multidisciplinària de Cirurgia de Raquis. Fins ara, cap hospital d’Espanya comptava amb aquesta estructura fixa especialitzada en lesions medul·lars.

La Unitat Funcional de Raquis funciona des de fa anys. La novetat ara és que ofereix atenció continuada els 365 dies de l’any. "Per a això hem augmentat el pressupost entre 200.000 i 250.000 euros més a l’any", va destacar el gerent de la Vall d’Hebron, Albert Salazar. Aquesta unitat compta amb un total de set professionals (cirurgians, infermeres, anestesistes, neurofisiòlegs) localitzables, una d’ells amb presència física a l’hospital (el rehabilitador).

Notícies relacionades

La columna vertebral o raquis és la peça que permet que les persones es puguin mantenir dretes, moure’s i tenir flexibilitat. El 50% de les lesions medul·lars són cervicals i l’altra meitat dorsolumbars. De manera molt freqüent, en les lesions cervicals el pacient es troba en supí, de cap per avall, i s’accedeix al canal medul·lar per davant. "Som un equip expert en cirurgies de columna. Al quiròfan hi ha d’haver una bona coordinació", va afegir Eladia Tauste, infermera del Bloc Quirúrgic.

Dins del quiròfan, a més, es treballa per evitar una lesió secundària del sistema nerviós central i disminuir la cascada inflamatòria que hi pugui haver durant les primeres 72 hores després de l’accident. Una vegada estabilitzada la columna vertebral, es pot començar el tractament de rehabilitació en una fase precoç, a la mateixa uci. Això ho porta a terme la Unitat de Lesionats Medul·lars de l’hospital.