Hiba, l’olímpica catalana de filosofia

Una jove de l’institut Ventura Gassol de Badalona va triar el català en una final de Dilema Ètic en la qual es va imposar a alumnes del St. Peter’s School. Representarà Catalunya en l’enfrontament estatal.

Hiba, l’olímpica catalana de filosofia

helena lópez

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El dilema era difícil, però havia anat a jugar i jugaria. Als seus 15 anys, Hiba Chafraou, alumna de quart d’ESO de l’institut Ventura Gassol de Badalona, es va imposar a la final de l’olimpíada de Filosofia de Catalunya en la categoria de Dilema Ètic defensant la decisió d’anar a l’últim concert de la seva cantant favorita en lloc de quedar-se a l’hospital amb la seva (hipotètica) millor amiga, a qui (hipotèticament) acabaven d’operar d’apendicitis.

"Sé que sona escandalós, però no ho és tant", diu fent broma asseguda en una aula del seu institut blanc de manera cridanera (l’octubre passat va estrenar finalment edifici després de 20 anys de lluita veïnal i d’un implicat claustre per unes instal·lacions dignes). Una argumentació que la va convertir en la guanyadora de l’olimpíada Catalana, celebrada al CCCB, i l’enviava a l’olimpíada Espanyola, que se celebrarà el mes que ve a Bilbao, i en la qual es va imposar a dues alumnes del St. Peter’s School, les altres dues finalistes.

"Vaig explicar que era una operació senzilla, no de vida o mort, que el sistema de salut català és bo i que no hi ha motius per preocupar-se; i que demanar-me que em quedés amb ella era egoista per la seva banda, perquè, si és la teva amiga, hauria de voler que anés al concert", va argumentar el passat 2 de març al CCCB davant la mirada orgullosa d’Eva Pérez, la seva professora de Filosofia (i qui tenia ben clar que volia apuntar els seus alumnes a l’olimpíada perquè sortissin i veiessin altres coses).

Des de Lloreda

Optar per defensar anar al concert en comptes de quedar-se amb la seva amiga no és el primer prejudici que dinamita aquesta jove nascuda al barri de Lloreda de Badalona fa gairebé 16 anys, la segona de tres germans, en el si d’una família d’origen marroquí. Va defensar la seva polèmica postura en català, podent triar fer-ho en castellà, com van fer altres finalistes.

"Tenia clar que volia fer-ho en català perquè és la llengua amb la qual treballem a l’institut i amb la qual estic acostumada a fer les exposicions orals a classe", explica la noia, la llengua materna de la qual és l’àrab. "De fet, l’altre dia estava a casa assajant amb la meva mare per a la final de Bilbao i em vaig adonar que ho estava fent en català, també", riu, afegint amb orgull que la seva mare s’ha apuntat a classes a l’escola d’adults i se li dona molt bé".

Té clar que el curs que ve vol estudiar batxillerat social. A la pregunta sobre què vol ser de gran, ho té molt clar. "Des de petita he volgut ser professora d’anglès; però quan vaig arribar a segon d’ESO va entrar un professor de socials amb una manera d’explicar que va fer que el meu interès per la història augmentés moltíssim; va ser una inspiració per a mi i em va fer canviar la meva primera opció a professora de socials", respon.

"Guiar els nens i les nenes és també una raó per la qual sempre he volgut ser professor", prossegueix aquesta jove, de la qual no només està orgullosíssima la seva mare [molt emocionada amb l’èxit acadèmic de la seva filla] i les seves professores [a Ester Pinter, la de català, li cau també la bava amb l’evolució d’Hiba i amb la seva elecció lingüística en la competició, per descomptat], també ho estan els seus companys de classe. "L’altre dia estàvem al mig d’un examen i van començar a aplaudir".

Notícies relacionades

Va estudiar primària al Folch i Torres, l’escola del barri, on, per la seva ubicació, igual que el Ventura Gassol, acudeixen nens tant de Badalona com de Santa Coloma, al estar a la frontera amb el barri de Fondo. Si ha de triar una afició, cita l’escriptura. "Abans tenia una guàrdia i he aprofitat per escriure una mica. Escric quan m’avorreixo, si hi ha una cosa que em passa pel cap, petites històries…", relata la jove, que es va apuntar a l’optativa de Filosofia perquè està molt interessada en les humanitats.

Arribats aquí ja resulta evident: li agrada parlar. "Debatre, participar; quan hi ha debats a classe sempre aixeco la mà, m’agrada aportar", conclou la jove, amb moltes ganes de viure l’experiència d’anar sola a Bilbao a continuar debatent sobre ¿Què és l’oci? el tema d’aquest any.