tensió als centres penitenciaris
El Govern reforça la seguretat a les presons per desactivar les protestes
El bloqueig dels últims dies ha provocat l’anul·lació de 119 sortides judicials
Justícia anuncia la incorporació de 700 professionals i més vigilància després de l’assassinat de la cuinera de la presó de Mas d’Enric comès per un intern la setmana passada. La conselleria ha citat avui de nou els sindicats per intentar desencallar el conflicte a les presons catalanes, que va deixar ahir confinats a les cel·les 4.000 presos.
Mentre els sindicats penitenciaris continuen bloquejant les presons catalanes i ahir van deixar confinats a les seves cel·les 4.000 presos, el Govern ha decidit posar en marxa diverses mesures de forma immediata per intentar que cessin les protestes. La més cridanera serà reforçar la seguretat dels espais dins de les presons en les quals desenvolupen la seva tasca els empleats del CIRE, l’empresa pública que s’encarrega de la reinserció dels interns.
Després d’una reunió amb el comitè d’empresa del CIRE i familiars de Núria L., la cuinera de Mas d’Enric assassinada la setmana passada per un intern, el Departament de Justíca es va comprometre a implantar mesures com l’augment de la vigilància a les zones en les quals treballen aquests empleats del CIRE, especialment a les cuines, o instal·lar en aquests espais pulsadors d’emergència per al personal. Són propostes que han plantejat els mateixos companys de la cuinera assassinada. També es vol reforçar el servei perquè a les cuines no es quedin dues persones soles. Això és just el que va passar en l’assassinat de Núria L., quan el sospitós va aprofitar que la víctima estava sola a la cuina per atacar-la i matar-la amb un ganivet abans de suïcidar-se.
Justícia planteja que els representants del CIRE puguin participar en les reunions de tractament, en les quals es decideix l’itinerari penitenciari de cada reclús, i millorar la formació del personal per tractar amb els interns. En una compareixença davant els mitjans de comunicació, després de celebrar un gabinet de crisi, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, va avançar també la incorporació a les presons d’uns 700 professionals. D’aquests, 111 començaran de forma immediata. Estan especialitzats en la resolució d’incidents i en la "millora del benestar emocional dins dels centres". Totes aquestes mesures les vol traslladar Ubasart als sindicats, a qui va convocar de nou avui, malgrat les diverses plantades que aquests li han fet.
Sense diàleg
El departament ofereix aquests reforços com a solucions per acabar amb les protestes a les presons després de cinc dies de bloquejos i manifestacions dels sindicats. No obstant, els representants dels treballadors han deixat clar que no s’asseuran a negociar fins que dimiteixi o cessin el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, una possibilitat descartada tant per la consellera Ubasart com per la portaveu del Govern, Patricia Plaja.
En la reunió d’avui, Ubasart també vol informar els sindicats de les primeres conclusions de l’informe sobre la mort de la cuina de Mas d’Enric. La consellera no va voler donar detalls als mitjans però va dir que no consta cap queixa de la treballadora cap al seu agressor, a diferència del que diuen fonts penitenciàries. De moment, només consta que el pres va colpejar-ne un altre fa uns mesos i per això va ser expedientat. Plaja va remarcar que és important per a totes les parts, Govern, família i sindicats, "resoldre els interrogants sobre la mort de la Núria".
El Govern va apressar els sindicats a asseure’s a dialogar. La consellera els va criticar que les seves "accions perilloses" posen en risc la seguretat de les presons. Per la seva banda, Plaja va acusar els sindicats d’instrumentalitzar la mort de la cuinera de Mas d’Enric. Segons les dades del Servei Informàtic Penitenciari de Catalunya, el bloqueig ha provocat que en els últims cinc dies s’hagin hagut d’anul·lar 119 sortides judicials (en concret 41 judicis orals, 18 videoconferències i 60 diligències judicials) i 8 trasllats per anar a judici.
Notícies relacionadesEls Mossos d’Esquadra tenen previst mantenir avui el dispositiu policial per impedir el bloqueig de les principals presons catalanes. Ahir, els sindicats van tornar a col·locar barricades en els accessos de totes les presons per impedir tant l’entrada com la sortida de funcionaris i presos, així com d’aliments i altres serveis. El bloqueig va provocar que 4.000 interns s’haguessin de quedar a les seves cel·les a les presons de Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1, Mas d’Enric i Wad-Ras. A les presons de Quatre Camins, Joves i Brians 2 els presos van poder sortir de les seves cel·les però sense fer activitats, i tampoc hi va haver trasllats o sortides mèdiques no urgents.
Els sindicats tenen previst seguir amb les protestes de forma indefinida i Justícia no descarta començar a sancionar, ja que no hi ha convocatòria de vaga.