La justícia "té rostre d’home ric"
La fiança d’un milió d’euros, que el futbolista podrà pagar i que no està a l’abast de la majoria, genera en el moviment feminista un sentiment que «la justícia no és igual per a tothom».
El milió d’euros de fiança que, per tractar-se de qui es tracta (Dani Alves), podrà pagar amb més facilitat que la immensa majoria dels mortals és, amb bastanta diferència, el que més escamna de la decisió de l’Audiència de Barcelona de deixar en llibertat el jugador. "Una evidència més que la justícia no és igual per a tothom", es desfoguen tot i que amb diferents paraules incomptables veus, no només dins del col·lectiu feminista, sinó més enllà.
"La fiança d’un milió d’euros per a Alves és una vergonya, pura justícia patriarcal. El feminisme sempre ho ha dit: Patriarcat i capital, aliança criminal. El temps passa i el problema continua sent el mateix. Els cossos de les dones són de qui els pugui pagar". Així de contundent s’expressava al cap de pocs minuts de conèixer-se la decisió judicial Ángela Rodríguez Pam, que fins al novembre del 2023 va ser secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, a les seves xarxes socials.
En la mateixa línia, l’exministra d’Igualtat i dirigent de Podem Irene Montero va denunciar que la decisió de deixar en llibertat sota fiança Alves envia un "perillós missatge de desprotecció per a totes les dones", que "els homes poderosos poden comprar la seva llibertat".
La professora de la UOC i periodista especialitzada en feminisme Ana Bernal-Triviño va apuntar també a les seves xarxes que "Alves sortirà de la presó per tenir diners", i de nou ningú pensarà en la víctima (com ja va passar amb La manada) i en aquesta por de poder trobar-te amb el teu agressor pel carrer estant condemnat", va reflexionar Bernal-Triviño, qui va afegir que "això d’Alves no és per la ‘llei del només sí és sí’". "Ens val més analitzar tots els coladors on aquests individus surten airosos", prosseguia la periodista, que va recordar també que "Carlos el Yoyas, amb sentència ferma per violència de gènere, segueix pròfug (i tampoc és culpa de la ‘llei del només sí és sí’)". "La justícia té rostre d’home ric", va apuntar a la mateixa xarxa social i en la mateixa línia la politòloga Irene Zugasti.
A ulls d’Alba Alfageme, feminista i psicòloga, l’Audiència de Barcelona està enviant "un missatge pervers". "Aquesta decisió evidencia que la justícia, que té un clar biaix de gènere, és també classista", va assegurar l’especialista, per a qui "seguim amb el sistema de privilegis: ser home amb un elevat estatus social i cometre una agressió sexual surt més barat per tenir aquest estatus".
Decisió poc coherent
Notícies relacionades"Tot allò que s’havia avançat en el judici en relació amb el missatge positiu que es donava a les víctimes ara es veu tacat per una decisió poc coherent; lamentablement genera més sensació d’incomprensió i per tant, en el fons, d’inseguretat a les dones davant processos judicials de violències sexuals", va concloure Alfageme.
L’advocada i politòloga Júlia Humet, especialitzada en violències masclistes, va assenyalar que hi ha un fet objectiu que és que a Alves l’han condemnat a quatre anys i mig i la presó preventiva té un límit (la meitat de la condemna). "Com que és segur que abans que es resolgui el recurs presentat per la defensa del condemnat ja haurà arribat al límit de preventiva i hauran de deixar-lo sortir, és possible que hagin decidit fer-ho ja ara", reflexiona la jurista, que precisa que ara mateix la sentència encara no és ferma i hi ha fins i tot la possibilitat que se li acabi abaixant la pena.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim