salut
El Sant Pau, pioner en l’ús de la radioteràpia contra la fasciïtis plantar
Entre els 40 i 60 anys es pateix més fasciïtis al perdre elasticitat en la musculatura
El calçat inadequat és també un factor de risc de cara a poder patir aquesta malaltia
«La radioteràpia té un efecte antiinflamatori i la utilitzem amb dosis molt baixes»
La sobrecàrrega al «caminar més del compte» és el motiu més habitual de fasciïtis
Aproximadament una de cada 10 persones pateix aquesta patologia al llarg de la seva vida. La gent gran (sobretot si tenen sobrepès) i els ‘runners’ són els que més la pateixen. La radioteràpia ha demostrat una eficàcia del 80% en la millora del dolor de persones que no mostraven cap millora amb la resta de tractaments.
La fasciïtis plantar, que consisteix en la inflamació de la fàscia plantar (el teixit gruixut de la planta del peu), és un dels dolors més habituals en les consultes dels traumatòlegs. Aproximadament una de cada 10 persones pateix aquesta patologia al llarg de la seva vida. La gent gran (sobretot si tenen sobrepès) i els esportistes (especialment els runners) són els que més la pateixen. L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) ha creat un programa pioner per tractar-la amb radioteràpia. És a dir, des del servei d’Oncologia. La radioteràpia ha demostrat una eficàcia del 80% en la millora del dolor de persones que no mostraven cap millora amb la resta de tractaments. "La radioteràpia s’ha utilitzat sempre per tractar lesions benignes. Alemanya té molta experiència en això. La radioteràpia té un efecte antiinflamatori i nosaltres l’estem utilitzant, amb dosis molt baixes, per reduir la inflamació per fasciïtis plantar i l’artritis de genoll", explica Josep Isern, adjunt al servei d’Oncologia Radioteràpica de Sant Pau. Tot i que hi ha més hospitals amb experiència en això (com el Gregorio Marañón de Madrid), el Sant Pau és el primer d’Espanya a crear un programa específic per tractar la fasciïtis plantar a través d’un protocol. Estarà en funcionament el mes que ve i els metges preveuen tractar uns 10 pacients al mes. A cada un d’ells se li administrarà sis sessions de radioteràpia durant dues setmanes.
"Ben aviat aquest programa serà una línia més de tractament. En registrarem les dades i informarem bé els malalts per no causar-los un trauma al veure’s derivats al servei d’Oncologia", explica el doctor Isern, que a més precisa que els metges seleccionaran "molt bé" els pacients tributaris d’aquesta teràpia. "Només és per a les fasciïtis plantars que són refractàries a la resta de tractaments. Les dosis [de radiació] són baixes i no hi ha efectes secundaris ni a curt ni a llarg termini", explica per la seva banda Pablo Fernández de Retana, traumatòleg de la Unitat de Peu i Turmell de Sant Pau. "Els aparells són tan potents que permeten radiar zones molt concretes, sense afectar-ne d’altres", afegeix. Dels "20 o 25 malalts" que aquest traumatòleg visita cada dia, uns "tres o quatre" tenen fasciïtis plantar.
¿Quines són les causes?
Segons assenyala el traumatòleg Fernández de Retana, la fasciïtis plantar "és una lesió molt habitual en les consultes de peu i turmell". Hi ha tres causes principals d’aquesta patologia: el sobrepès, estar molt temps dret (per exemple, les feines que requereixen estar aixecat tot el temps) i la retracció en els bessons.
Tanmateix, hi ha dos grups que acostumen a patir més la fasciïtis plantar. D’una banda, les persones d’entre 40 i 60 anys perquè, amb els anys, "es perd elasticitat en la musculatura" i hi sol haver un component de "guany de pes", segons indica el traumatòleg Fernández de Retana. De l’altra, els atletes i corredors populars. De fet, aquesta és una de les patologies més habituals entre aquests esportistes. Com explica la podòloga del Policlínic HM Sant Andreu Isabel Serrano, els exercicis d’"impacte" solen estar darrere de la fasciïtis plantar. "Running, atletisme... Aquests esportistes estan sotmesos a molt estrès", apunta. A més a més, les "sobrecàrregues" són el motiu més habitual de la fasciïtis plantar, assenyala Fernández de Retana. Per exemple, "caminar més del compte".
¿Quins són els tractaments?
A més de la radioteràpia que Sant Pau ja utilitza per als pacients més crònics, hi ha altres tractaments. "Solem buscar teràpies menys invasives i que siguin conservadores. El tractament és multifactorial: un treball conjunt de podòlegs, traumatòlegs i fisioterapeutes. En podologia fem una anàlisi biomecànica del peu del pacient i, si veiem afectació en la seva marxa, solem utilitzar unes plantilles personalitzades", diu Serrano. També ajuda, precisa Fernández de Retana, la utilització de "taloneres de silicona", així com "fèrules nocturnes" perquè el peu es mantingui "a 90 graus" al dormir.
A més, existeixen per al dolor tractaments antiinflamatoris per via oral i infiltracions de cortisona. I, també, ones de xoc (també anomenades radiofreqüència). "Solem fer diverses sessions i el que es busca és l’efecte antiinflamatori", afegeix Serrano. Segons aquesta podòloga, hi ha un "arsenal terapèutic bastant ampli" per tractar la fasciïtis plantar. "Només si fracassa tot això, el pacient és derivat a la intervenció quirúrgica".
¿Quin calçat es pot utilitzar?
Notícies relacionadesLes sabates són un aspecte clau a l’hora d’evitar la fasciïtis plantar. "El calçat ha de tenir un bon amortiment", diu Fernández de Retana. La podòloga Serrano assegura que aquesta malaltia "va a més", molt possiblement perquè cada vegada hi ha més persones que fan esport. "Té molt a veure amb el calçat inadequat. És un clàssic que a l’hivern ens arribi molta fasciïtis plantar perquè s’han utilitzat xancletes a l’estiu", assenyala.
En la dona hi ha una relació directa entre la fasciïtis plantar i l’escurçament de la musculatura posterior de la cama. Com més escurçament, més possibilitats que aparegui aquesta patologia. L’ús freqüent de talons és una de les causes més comunes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034