La salut del Papa desencadena la rumorologia vaticana

L’opacitat en la comunicació i les absències d’última hora de Francesc aviven les especulacions sobre el seu estat físic.

La salut del Papa desencadena la rumorologia vaticana

irene savio

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Hi ha alguns vaticanistes que tenen moltes possibilitats d’encertar el moment en què el Papa, de 87 anys, realment emmalalteixi de gravetat o anunciï la seva successió. No ja per intuïció ni per clarividència. Tampoc perquè tinguin fonts especialment connectades dins del Vaticà. La seva estratègia és diferent: des de fa ja alguns anys, criden el llop cada vegada que Francesc ensopega, agafa un refredat o cancel·la qualsevol activitat.

L’últim episodi s’ha produït aquests dies de Setmana Santa. Ja el Diumenge de Rams, Francesc va evitar llegir l’homilia prevista per a la celebració i no va participar en la processó entorn de l’obelisc de la plaça de Sant Pere, com habitualment fa. Resultat: rius de tinta i directes de TV es van dedicar al contratemps en els mitjans italians, des dels quals la informació sol saltar als internacionals. Molts d’ells també han replicat la situació.

L’abundant historial d’opacitat intencionada del Vaticà a l’hora d’informar sobre la salut dels papes ha tingut –per descomptat– el seu paper a avivar els dubtes. Així que, quan el portaveu papal, Matteo Bruni, va comunicar, sense donar més detalls, que "al no haver sigut pronunciada l’homilia no existia", això no va frenar el gran núvol d’escepticisme entorn de la suposada veritable condició mèdica de Francesc.

Amb la informació expandint-se pels cinc racons del món, tampoc va servir que, l’endemà, Bruni afegís que l’agenda de la setmana del Papa no tindria "cap canvi", perquè, de fet, sí que n’hi ha hagut. Agafada l’embranzida, la rumorologia va continuar ampliant confins fins que dimecres el Papa va oficiar la tradicional missa que sol celebrar-se aquell dia i va entrar a l’aula Pau VI caminant per si sol. A continuació va llegir sense problemes la catequesi que havia preparat, cosa que alguns mitjans van interpretar com una mostra de la "millora" de la seva salut, després d’haver patit durant algunes setmanes problemes respiratoris per una grip. "El miracle de Setmana Santa", va ironitzar llavors algun cronista.

No obstant, sí que hi va haver més girs de guió d’última hora, ja que el mateix Divendres Sant es va anunciar que el Pontífex no acudiria al Via Crucis a fi de protegir la seva salut de cara a la resta de celebracions de Setmana Santa.

Una fatiga "normal"

Notícies relacionades

En aquest context de baixes i especulacions, un dels metges del Papa, Sergio Alfieri, va recordar que Francesc és "un home de 87 anys amb enormes responsabilitats, per la qual cosa és normal que passi moments de fatiga". El cirurgià també va dir no tenir "coneixement de situacions que despertin preocupació", segons va explicar el diari milanès Il Corriere della Sera. "No el veig cada dia, però puc assegurar que no pateix de particulars malalties i se sotmet a controls periòdics", va explicar.

La realitat és que l’agenda de Francesc és extremadament maratoniana. Després de no acudir al Via Crucis, va acabar presidint dissabte la Vigília de Pasqua, una cerimònia de gairebé tres hores de durada, i ahir va oficiar la missa del Diumenge de Resurrecció a la plaça de Sant Pere davant més de 30.000 persones.