Seriosos danys al llarg de tot el litoral metropolità

Municipis com Badalona han demanat una reunió urgent amb l’AMB i el Govern central per abordar la problemàtica a les platges.

Seriosos danys al llarg de tot el litoral metropolità

GERARDO SANTOS

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Els efectes del temporal marítim que ha assolat els últims dies la costa catalana preocupen els municipis costaners catalans, tot just tres mesos abans que comenci la temporada de platja. Moltes de les platges del litoral metropolità han quedat completament inundades, segons informa l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que és l’ens responsable del manteniment de les platges. Així, municipis com Badalona han demanat reunions urgents amb la mateixa AMB i el Ministeri de Transició Ecològica, que és el titular de les costes.

Segons l’AMB, una de les causes que explica l’especial virulència de l’últim temporal té a veure amb la direcció del vent, particularment amb el que ve del sud-oest, més freqüent durant els últims anys: "Aquesta configuració impacta molt més a les platges perquè la seva morfologia està habituada a un clima marítim de règims de llevant", assegura Daniel Palacios, cap del servei de platges de l’AMB. La mateixa AMB ha detallat els danys que han patit les platges de Montgat, Badalona, Viladecans i Castelldefels.

Concretament, a Montgat s’ha perdut completament la platja de les Barques, l’única que mantenia certa amplitud. A més, hi ha hagut un retrocés important de les obres d’emergència en el sector de l’escullera, l’erosió ha arribat a les vies del tren a la zona nord del municipi i s’ha fet malbé la plataforma d’una dutxa.

A Badalona s’han detectat retrocessos a la sorra de fins a 20 metres i clots de tres metres. Les platges més afectades són les del Coco, la del Pont del Petroli, la de l’Estació i la del Pont d’en Butifarreta. També han quedat fetes molt malbé dues plataformes de dutxa, un xiringuito i un contenidor semisoterrat. A Barcelona, la platja de Sant Sebastià és la més afectada i, en general, s’ha produït una basculació a la sorra, de ponent a llevant, que ha fet malbé part del mobiliari. L’alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni, ha detallat que les platges de la ciutat han perdut entre un 15% i un 30% de sorra.

A Viladecans, la reducció arriba als 25 metres i s’han trencat uns 600 metres de pal i corda que marquen els sistemes de dunes. A Castelldefels, més de 200.000 metres quadrats de superfície de la platja del Baixador han quedat totalment inundats i 30 metres de camins de fusta han quedat fets malbé.

De Mataró a Vilanova

Notícies relacionades

No obstant, les afectacions han anat més enllà de l’àrea metropolitana. A Mataró, l’ajuntament ha tancat la platja del Callao "per evitar riscos" fins que es puguin retirar les estructures que han patit danys o que eren sota la sorra i ara han quedat al descobert. A Sitges, fonts municipals expliquen que diverses platges del municipi han patit una pèrdua de sorra important i que per recuperar-la estan treballant amb retroexcavadores que redistribueixin la sorra. Algunes d’aquestes actuacions passen pel monitoratge de la platja de Sant Sebastià i el seguiment exhaustiu de l’evolució de la sorra.

Finalment, a Vilanova i la Geltrú també han patit els estralls del temporal Nelson. La platja del Far de Sant Cristòfol ha resultat la més afectada. Bona part de la sorra ha desaparegut a conseqüència del fort onatge i han resultat danyats els camins de fusta, les instal·lacions elèctriques i de canalització dels xiringuitos, així com altres elements com per exemple les papereres.