Sanitat segueix amb el pla de prohibir fumar en terrasses

Malgrat l’oposició d’algunes autonomies, Mónica García al·lega que a l’exterior de bars i restaurants es respira un 94% de residus.

Sanitat segueix amb el pla de prohibir fumar en terrasses

Patricia martín

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ministra de Sanitat, Mónica García, segueix endavant amb la seva idea de prohibir fumar a les terrasses, malgrat l’oposició d’algunes autonomies, que en les seves al·legacions al pla antitabac s’han mostrat més partidàries d’establir incentius fiscals o de permetre l’adhesió voluntària dels establiments que de realitzar prohibicions generalitzades. Entre aquestes hi ha les Balears, Aragó o La Rioja; mentre que Catalunya, Astúries i les Canàries sí que estan a favor d’alliberar, per llei, de fum les terrasses.

El pla antitabac es va debatre a nivell tècnic ahir en la Comissió de Salut Pública, que reuneix els experts de les comunitats i el ministeri. En la trobada, la Comissió va acordar incorporar 147 de les al·legacions autonòmiques i 10 es van rebutjar, segons va informar Sanitat. El ministeri va proposar a les autonomies que el pla s’aprovi divendres, en un consell interterritorial, mitjançant un "acord de col·laboració", però la fórmula no va convèncer totes les administracions territorials.

Madrid, per exemple, va mostrar la seva sorpresa" pel nou procediment, que segons l’opinió de la seva directora de Salut Pública, Elena Andradas, suposa que les comunitats s’adhereixin o no al pla "especificant les seves línies vermelles", però sense que hi hagi una votació. A més, algunes comunitats van demanar més temps per revisar el pla i els canvis incorporats i es va acordar que les autonomies comunicaran si s’adhereixen o no al pla abans d’aquest migdia.

El debat està sent intens, malgrat que el Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme només contempla línies generals sobre com orientar les polítiques per reduir l’hàbit tabàquic, però sense concretar en quins nous espais es prohibirà fumar.

Hi ha un consens més o menys generalitzat, amb les comunitats, sobre la necessitat d’endurir la llei antitabac, de regular els vaporejadors o d’incrementar els impostos. El dissens més gran es produeix amb la proposta de prohibir fumar a les terrasses, a causa de la forta oposició del sector hoteler, que ja va rebutjar, fa més de 10 anys, que es vetés el fum a l’interior dels bars i restaurants.

Evidència científica

Notícies relacionades

En aquest context, la ministra va remarcar ahir que la intenció del ministeri és, una vegada s’aprovi el pla, reformar "diferents lleis" per alliberar del tabac als llocs "on l’evidència científica diu que hi ha persones que consumeixen fum de segona mà i que és perjudicial". I en aquest sentit, en una entrevista a TVE, va advertir: "Hi ha estudis europeus i a nivell mundial que diuen que a les terrasses s’està respirant un 94% de residus de nicotina i tòxics, així que volem ampliar els espais sense fum".

García ha remarcat que s’està treballant "bé" amb les comunitats i que el pla s’ha presentat a diferents societats científiques i associacions i hi ha un "consens social i científic" sobre la necessitat de fer nous passos per intentar acabar amb una addicció que provoca 16 tipus de càncer. Davant d’això, l’estratègia governamental, a més d’esbossar la necessitat de prohibir el tabac en més espais, contempla cinc metes i 22 objectius.