Eclipsi total
Bogeria pel fos a negre
«Una cosa així promou la ciència, ajuda a acostar la gent en un moment especial»
Milions de persones van experimentar durant uns minuts el fenomen, que va desencadenar una autèntica bogeria a l’Amèrica del Nord, tot i que en algunes zones es va veure deslluït pels núvols.
Per unes hores, ahir, els Estats Units van ser un país unit. Per unes hores no hi va haver colors polítics i polarització, dues traces que ho marquen tot, especialment en un any d’eleccions presidencials. L’eclipsi solar total que va recórrer el país després d’arribar des del Pacífic i Mèxic i abans d’acomiadar-se pel Canadà i perdre’s per l’Atlàntic nord va ser el fenomen social que s’anticipava. I tot i que la campanya de Joe Biden va aprofitar per atacar Donald Trump recordant que, contra totes les recomanacions, va mirar l’últim eclipsi del país el 2017 sense les ulleres protectores, fora de Washington, de les xarxes socials i dels cercles abonats a les teories de la conspiració, l’experiència era una altra.
Els núvols van fer la seva indesitjada aparició en bona part del recorregut de la franja de totalitat i en alguns llocs la nuvolositat va reduir una mica l’assistència esperada o va provocar desplaçaments d’última hora a zones on la previsió era millor. Però, tot i així, es van omplir carreteres, ciutats i pobles, planes i muntanyes, des de Texas fins a Maine.
Malgrat els clarobscurs, la dansa magnífica de la Lluna davant el Sol, 400 vegades més petita, 400 més a prop de la Terra, va crear una experiència que els milions de persones que ho van observar en viu no oblidaran.
Dos minuts i 47 segons
"Ens recorda que el nostre sistema solar és únic, una cosa molt especial i ens dona l’oportunitat de recordar que estem en una nau espacial (la Terra) que viatja a 30 quilòmetres per segon", va afirmar Brandon Fleming, professor de Física a la Universitat d’Utica, en un acte organitzat en un centre recreatiu als afores d’Old Forge, una idíl·lica i bufona localitat als peus de la serralada dels Adirondacks a l’estat de Nova York.
Arribat amb els seus tres fills –Isaac i Nicola, batejats en honor a Newton i Tesla, i Xavier (pels X-Men)–, Fleming va instal·lar els seus quatre telescopis a l’esplanada on habitualment es juguen els partits de futbol. Allà, com en centenars de localitats en el recorregut de l’eclipsi, es van organitzar activitats culturals i científiques. I al costat del camp exterior de bàsquet i un parc infantil de gronxadors i tobogans, es van prodigar ahir cadires de càmping, mantes de pícnic i unes 800 ànimes esperant el moment més esperat: les 15.24 PM, quan durant dos minuts i 47 segons es va experimentar la totalitat, el moment en què la interposició de la Lluna entre la Terra i el Sol va crear la nit en el dia.
La irrupció d’aquella nit va ser realment màgica. De sobte, la temperatura va baixar. Van aparèixer les perles de Baily i l’anell de diamant i, finalment, va arribar la totalitat. En una llum espectral, un es va veure submergit 360 graus en un capvespre insòlit. I mentre uns continuaven mirant al cel, emetent "¡oohs!" de sorpresa o en silenci, d’altres no podien contenir el riure i l’emoció. Va ser, senzillament, espectacular.
"Una cosa com això promou la ciència, ajuda a acostar-la a la gent", va afegir en aquesta esplanada la Helen, una d’uns trenta anys que va estudiar Ciències Mediambientals. Es tractava del seu primer eclipsi i va voler "aprofitar i disfrutar al màxim". Juntament amb la seva parella, el Kevin, fotògraf especialitzat en natura i preparat amb els seus filtres especials per a l’eclipsi, parlava també de l’aspecte social d’un esdeveniment per al qual ells havien viatjat des de Connecticut, després de llogar ja al gener una cabana a Airbnb en aquest enclavament on solen venir a fer senderisme.
"Ens allunya un moment de tota la política. Uneix la gent en un moment especial", va afirmar. "I ens recorda que som a la Terra, una cosa que oblidem en la vida diària".
Entrada per Texas
Notícies relacionadesDesprés d’entrar als EUA poc després de les dues del migdia, la primera totalitat de l’eclipsi va arribar a Eagle Pass, a Texas, una ciutat que en els últims mesos ha sigut notícia per la guerra oberta entre el governador republicà i l’Administració demòcrata a Washington per la immigració. Allà per primera vegada, i durant gairebé quatre minuts, es va viure el fos a negre, el descens sobtat de la temperatura, aquesta llum com d’alba o posta de sol que envolta en 360 graus.
L’eclipsi va seguir el seu recorregut cap al nord-est per aquesta franja de totalitat que va travessar diversos estats amb un ample de 185 quilòmetres, i va arribar a 31 milions de residents, més els altres milions desplaçats des d’altres punts del país per veure i viure una cosa que als EUA no es repetirà fins al 2044.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034