MEDI AMBIENT A CATALUNYA

Els Agents Rurals van posar el 2023 195 denúncies contra caçadors furtius

Un altre dels àmbits d’actuació és el comerç d’aus fringíl·lides a l’àrea metropolitana

El Grup Especial de Verins i Antifurtivisme compta amb 37 agents i tenen l’objectiu de posar límit a la caça d’elit per part de «col·leccionistes de trofeus» i d’ocells cantaires. També investiguen la col·locació de verins que afecta fauna protegida.

Els Agents Rurals van posar el 2023 195 denúncies contra caçadors furtius

germán gonzález

3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Des que es va crear el 2019, el Grup Especial de Verins i Antifurtivisme dels Agents Rurals ha incrementat l’eficàcia per perseguir i sancionar caçadors i sospitosos d’enverinar fauna protegida a Catalunya. El 2023 van interposar 195 denúncies, una xifra en augment respecte a anys anteriors.

L’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur, i el coordinador del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, Dídac Flores, expliquen que la unitat compta amb 37 agents que estan més formats en tècniques d’"intervenció policial", ja que han d’actuar amb "màxima seguretat" davant les armes de foc que fan servir alguns caçadors. Algunes de les accions tenen conseqüències penals, per la qual cosa s’han de minimitzar els riscos per als agents i els denunciats.

El cos ha incorporat mitjans tecnològics que faciliten aquestes actuacions, com telescopis, visors nocturns, lectors de matrícules o drons amb càmeres tèrmiques que ajuden a localitzar animals i persones. Mur també destaca que aquest grup té una "xarxa de contactes al territori" que permet obtenir informació per realitzar investigacions.

Per a una sala de trofeus

Així, els agents patrullen per zones en les quals hi ha espècies amb un alt valor cinegètic a fi d’evitar la caça furtiva. En aquest sentit, els responsables d’Agents Rurals assenyalen que hi ha un tipus de caçador d’elit que és "col·leccionista de trofeus" i que vol atrapar "exemplars excepcionals dins de la seva espècie".

"Segurament té una sala de trofeus taxidermitzats, com qui col·lecciona monedes o cotxes, i dins del seu món hi ha certa competitivitat per tenir la millor col·lecció", expliquen, alhora que afegeixen que, al tenir "molt poder adquisitiu", aquests caçadors busquen la manera de saltar-se la legalitat per aconseguir exemplars per una altra via.

Per a això, aquests caçadors necessiten professionals que coneguin el territori, ja que són animals que es troben en zones de difícil accés. Aquí entra la xarxa d’informadors dels Agents Rurals per avisar quan es produeix aquesta activitat il·legal. D’aquesta manera, es pot iniciar una investigació i, fins i tot, fer seguiments amb drons.

Un altre dels àmbits d’actuació dels Agents Rurals són el control i denúncia dels caçadors de fringíl·lids. Es tracta d’una activitat relacionada amb cants d’aus molt vinculada a zones de l’àrea metropolitana de Barcelona. Existeix un comerç il·legal d’aquest tipus d’ocells, malgrat que la majoria estan protegits. "La gent els valora molt i paga molts diners per mascles amb una capacitat superior a la resta", diu Mur.

Algunes d’aquestes aus es capturen a Catalunya de manera il·legal i d’altres es porten de manera irregular des d’Andalusia. Els Agents Rurals persegueixen aquest tràfic d’ocells i sancionen els que cometen aquesta il·legalitat.

Un altre dels fronts és la detecció dels possibles verins que poden afectar animals en el medi natural. Mur destaca que un grup d’agents de Lleida va començar a detectar casos d’enverinament a partir de preguntar a veterinaris o a refugis d’animals quan coneixien algun gos o gat amb símptomes. En concret, podrien haver consumit un animal enverinat amb raticida, ja sigui a propòsit, per "controlar depredadors", o accidental: que hagi menjat d’una plantació en la qual s’utilitzen productes nocius.

Els Agents Rurals destaquen que existeix un grup de treball per controlar l’ús de verí, del qual formen part diversos representants institucionals, que alerten dels riscos d’aquest tipus de productes tòxics. Fins i tot els retiren d’explotacions agrícoles on hi ha aquest material fitosanitari, que ara està prohibit, per desfer-se’n de manera controlada i evitar enverinaments accidentals.

Notícies relacionades

A Catalunya, per exemple, s’han registrat casos d’esquers enverinats que deixaven aficionats a la colombofilia (cria i ensinistrament de coloms) per evitar que les aus rapinyaires ataquessin exemplars de competició. Per a la detecció d’aquests verins compten amb gossos ensinistrats.

Igual que l’any passat, els Agents Rurals iniciaran una campanya de sensibilització per conscienciar la ciutadania dels greus riscos de la presència de verins a la natura. El 2023 es van repartir 15.000 tríptics en el sector rural i als caçadors en els quals informaven de les conseqüències nocives per a la fauna de l’ús de raticides il·legals per fer control d’espècies.