Pol·lució a la zona del Besòs
Els fums que emanen de Tersa alimenten la inquietud entre els veïns
Les emissions de la incineradora i de les plantes de cicle combinat properes destaquen encara més en dies ennuvolats, amb pluja i en plena nit
Les empreses defensen que els gasos alliberats s’ajusten als límits permesos
Després de passar gairebé inadvertida durant dècades, Tersa és observada amb recel creixent entre els veïns de Sant Adrià. La investigació oberta per la presumpta dispersió de partícules contaminants i l’activisme d’entitats ecologistes han posat el focus d’atenció cap a la incineradora. Indagacions al marge, la fumarada que es desprèn de la planta de residus i les centrals de cicle combinat que l’escorten agiten l’alarma a les vivendes més pròximes, pertanyents a Sant Adrià i a barris pròxims de Barcelona i Badalona.
Els fums que emanen de Tersa alimenten la inquietud entre els veïns /
Amb certa freqüència, la xemeneia de Tersa escampa columnes de fum blanc, d’unes dimensions tan vastes que arriben a entreveure’s a quilòmetres de distància. També emanen de les fàbriques de producció elèctrica d’Endesa i Naturgy, potser de menor envergadura, però d’un vistós color groc. "Tots els dies ens arriben un parell de vídeos i tres o quatre fotos", assegura Silvina Frucella, presidenta d’Airenet, la coordinadora veïnal que va presentar la denúncia que va originar les indagacions sobre la incineradora. "Contacta amb nosaltres molta gent de l’entorn, també gent que puja al Tibidabo i des d’allà veu com s’escampa el fum", explica.
Els fums que emanen de Tersa alimenten la inquietud entre els veïns /
Els veïns testifiquen que l’alè del complex industrial és més visible en dies ennuvolats, de pluja i en plena nit. Ho confirma el meteoròleg Alfons Puertas, que atalaia també el rastre de la incineradora i altres empreses des de l’Observatori Fabra, a 415 metres d’altitud. "És bastant habitual que, en condicions d’humitat elevada, s’afavoreixi la condensació en els plomalls de gasos de Tersa i altres punts industrials", corrobora.
"Moltes persones ens pregunten si és normal que tregui fum també a la nit i en cap de setmana", comenta José Caparrós, president de l’Associació de Veïns de la Catalana. És el barri de Sant Adrià que ha crescut apropant-se al polígon amb nous blocs als voltants. Amb prou feines els separa un descampat i la via del tren. "Vaig arribar fa 14 anys i sempre tiren fum. Si no és una empresa, és una altra", lamenta Caparrós. "Es considerava part de l’ecosistema de la zona i ningú s’ho plantejava, però amb l’ecologisme i al ser molt a prop del nucli del barri, ens preguntem si no tindrem més possibilitats de contraure càncer o un problema respiratori per haver absorbit contaminants durant anys. A la gent li espanta", rebla.
"Les entitats locals hem fet molta força per conscienciar la població", assenyala Laura González, membre de la plataforma La Marea Verda, activa a advertir dels terres contaminats per l’herència industrial que Sant Adrià arrossega. "El que inquieta ja no és a escala visual, sinó de salut. Hi ha vegades que totes les xemeneies, tant les dels cicles combinats com les de la incineradora, estan actives. Els veïns comencen a estar conscienciats que això no ha de ser allà", afirma.
"No són una anormalitat"
El regidor de Territori i Medi Ambient de Sant Adrià, José Antonio Gras, manifesta que l’ajuntament està en "constant interlocució" amb les companyies quan es detecta "qualsevol cosa" que inquieta, també quan la fetor a escombraries s’escampa. "El fum crida l’atenció i, segons la direcció del vent, s’estén cap al mar, en direcció a Barcelona, Badalona, Sant Adrià o Santa Coloma", dona fe.
En tot cas, el regidor adverteix que les fumarades "no són una anormalitat", sinó que les condicions climatològiques revelen unes emissions invisibles amb bona lluminositat. "Els veïns es posen més nerviosos quan es veu, però no és que es produeixi un problema sinó que, desgraciadament, entra dins de la normalitat d’aquestes infraestructures. En tot cas, preguntem cada vegada que veiem alguna cosa. Sincerament, em preocupa més el fum groguenc dels cicles combinats, que és bastant més contaminant", distingeix.
Endesa respon que el gas de to groc és òxid de nitrogen i admet que és contaminant. En tot cas, diu que es limita al moment de l’arrencada de la planta –un quart d’hora, segons l’elèctrica– i que hi ha càmeres intel·ligents instal·lades per aturar la producció si s’excedís d’emissions. En qualsevol cas, defensa que estan "molt per sota" dels límits que la Generalitat fixa. Per la seva banda, Tersa contesta que aboca vapor d’aigua com a part del seu procés de producció i que compleix els llindars.
Sant Adrià té intenció de sol·licitar a la Generalitat una estació de mesurament d’aire més a prop de la incineradora i els cicles combinats. "Mentre Tersa hi sigui, el control ha de ser el màxim possible", prega Gras.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034