Un decret facilitarà limitar el consum d’aigua dels turistes
Els municipis que faci tres mesos que estiguin incomplint les dotacions màximes estaran obligats a posar en marxa aquesta restricció al turisme.
El Govern de Pere Aragonès ultima un decret per facilitar el control dels turistes que gasten més aigua del compte, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. En plena sequera, una gran majoria de ciutadans fan esforços cada dia per reduir el seu consum d’aigua. ¿Però què passa amb el turisme? ¿Se’l pot tractar com un col·lectiu homogeni que actua d’una única manera? ¿És cert que els turistes gasten més aigua que la resta de la gent?
La realitat és que amb prou feines s’han facilitat dades per respondre a aquestes preguntes, tot i que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha assegurat que la taula sectorial de l’aigua les faria públiques. Sí que se sap que en alguns hotels es consumeix més aigua que a la majoria de llars, però no hi ha xifres del consum d’aigua de tot el sector turístic, que treu pit dels esforços realitzats per estalviar al màxim.
Per primera vegada, el Govern ha decidit introduir al Pla Especial de Sequera uns llindars de consums màxims per plaça d’allotjament als establiments turístics. I aquests límits equivalen al que consumeixen els catalans de mitjana. És una de les modificciones incloses al decret que s’anunciarà oficialment els pròxims dies i que adapta les restriccions per l’actual crisi hídrica a l’escenari estiuenc.
Els ajuntaments tindran la possibilitat, si així ho decideixen, d’aplicar aquests límits màxims. És a dir, podran controlar que els establiments turístics no gastin més aigua de la que consumeix de mitjana un ciutadà de Catalunya. No obstant, aquesta norma només serà obligatòria per a aquells municipis on faci tres mesos consecutius que superin les dotacions màximes establertes.
Litres al dia
Si s’activa aquest límit, en estat d’excepcionalitat, cada turista podrà consumir 115 litres al dia. En estat d’emergència 1 (l’activat al sistema Ter Llobregat), el límit serà de 100 litres per persona i dia. I en fase d’emergència 2 (decretada a diverses localitats de l’Empordà), de 90 litres per persona.
Fins ara, el Pla Especial de Sequera ja contenia un apartat on s’especificava que les entitats titulars de drets d’aprofitament d’aigua podien dictar limitacions de consum per als seus abonats. Això significava que els ajuntaments podien arribar a multar els veïns que consumien molt per sobre de la mitjana, independentment de la despesa mitjana per persona i dia de tot el municipi. Tot i això, no s’havia establert un límit numèric. Ara, es marca aquest màxim, però no per a tota la ciutadania, sinó per posar fi a la despesa hídrica turística en cas que sigui excessiva.
Notícies relacionadesAquest decret també inclourà altres mesures per lluitar contra la sequera i donarà marge als ajuntaments perquè permetin l’obertura de les piscines que es considerin refugis climàtics. Encara hi ha altres mesures pendents de ser flexibilitzades i fa setmanes que el Departament d’Acció Climàtica treballa per resoldre aquestes qüestions.
El consum d’aigua ha disminuït gairebé un 9% a les poblacions proveïdes pel sistema Ter-Llobregat en un any. En concret, el febrer del 2023 es consumien, de mitjana, 183 litres per persona i dia a cada municipi (aquesta despesa inclou llars, comerços, serveis, restaurants). Durant aquest passat mes de febrer del 2024 es van gastar 166 litres per habitant i dia de mitjana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- L’espionatge ucraïnès es fa fort en la seva lluita contra el Kremlin
- Illa se la juga amb el finançament singular i la gestió dels trens
- El Govern llança un pla per millorar la informació a Rodalies en dos anys
- El futur és un invent d’Elon Musk