El continent bat el seu rècord de producció de renovables

El balanç del servei Copernicus remarca que per segon any consecutiu l’energia neta va guanyar terreny als combustibles fòssils.

El continent bat el seu rècord de producció de renovables

V. R.

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

És l’única bona notícia en un informe ple de dades catastròfiques. L’últim balanç sobre l’estat del clima europeu, en el qual s’alerta sobre un auge de desastres climàtics al Vell Continent i una infinitat de rècords sobre el mal estat del planeta, també indica que l’any passat es va batre un nou rècord en la producció d’electricitat a partir d’energies renovables.

Segons dades de l’informe anual del servei Copernicus i de l’Organització Meteorològica Mundial, el 43% de l’electricitat generada a Europa al llarg del 2023 va venir de fonts renovables. Tan sols un any abans aquesta xifra se situava en el 36%. "Per segon any consecutiu, les renovables estan guanyant terreny als combustibles fòssils que estan contaminant el planeta", afirma l’informe, publicat aquest dilluns coincidint amb el Dia de la Terra.

Els registres apunten que l’últim any la demanda d’electricitat va estar per sobre de la mitjana en gran part del continent, però, sobretot, al sud d’Europa. Això es deu, en gran part, a l’impacte dels extrems de temperatura que, per exemple, van obligar a refrigerar les llars mediterrànies en un estiu de temperatures especialment extremes i a posar la calefacció en zones com Escandinàvia, on l’hivern va ser més fred de l’habitual. I va ser just en aquest context en què les energies renovables van guanyar un gran pes en la generació d’electricitat per al conjunt de països europeus.

Principals energies verdes

Les dues principals fonts d’energia renovable a Europa van ser la hidroelèctrica i l’eòlica, seguida en menor proporció per la solar.

El balanç de l’any passat apunta que l’augment de l’activitat borrascosa d’octubre a desembre es va traduir en un potencial de producció d’energia eòlica superior a la mitjana per a l’estació. També es va observar un potencial més gran de l’esperat quant a l’energia hidroelèctrica, ja que al llarg del 2023 es van registrar abundants precipitacions i un cabal fluvial superior a la mitjana en bona part d’Europa. L’energia eòlica i la hidroelèctrica per si soles van sumar un 35% de l’aportació de les renovables.

L’energia solar fotovoltaica, per la seva banda, va sumar un 7% a la producció d’energia europea al llarg del 2023. El 2016, fa només set anys, aquesta font d’energia tan sols sumava el 3% i ara acaba de registrar la xifra més alta mai observada en el conjunt de països del Vell Continent.

Segons les dades d’aquest últim informe, el potencial de generació de l’energia solar va estar per sota de la mitjana al nord-oest i centre d’Europa i per sobre de la mitjana al sud-oest i sud d’Europa.

Notícies relacionades

Una gran notícia

Segons explica Marcial González, investigador de la Universitat Carlos III i expert en energies renovables, els resultats d’aquest informe són una gran notícia per a Europa i, sobretot, per a Espanya. Entre l’any passat i aquest, de fet, les renovables han avançat els combustibles fòssils en la generació d’energia a Espanya i ara ja suposen un 60% de la producció energètica espanyola. "El 2023 va ser molt bo per a la producció de renovables a Espanya i el 2024 està sent millor encara. Això, sens dubte, situa Espanya com un dels països líders en la generació renovable a tot Europa", afirma aquest especialista, autor del pòdcast Energía a granel.

Temes:

Sumar Energia