La Politècnica oferirà un grau de Medicina a partir del 2026
«Volem que els futurs metges tinguin una gran base tecnològica», va explicar Crespo
La UPC serà la setena universitat pública catalana a oferir aquest tipus d’estudis, que d’inici tindran 50 places. La formació es farà en col·laboració amb l’Hospital de Terrassa amb la idea de crear un ‘hub’ d’investigació.
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) oferirà per primera vegada un grau de Medicina, que estarà vinculat a l’Hospital de Terrassa, a partir del 2026. El Consell de Govern de la UPC va aprovar ahir l’acord que dona el tret de sortida a aquest projecte. Encara no s’ha definit la ubicació del nou campus, però serà pròxim a l’hospital i "ben comunicat", en paraules del rector de la UPC, Daniel Crespo. I ocuparà uns 4.000 metres quadrats. Segons Crespo, "la voluntat és construir un hub d’investigació mèdica a Terrassa, amb impacte a tot el Vallès" per "compartir espais i sinergies existents".
El grau de Medicina de la UPC es posarà en marxa previsiblement d’aquí dos anys i ho farà, a l’inici, amb 50 places. "Les universitats de Catalunya ofereixen unes 1.300 places de metges i en l’últim curs hi va haver unes 5.200 sol·licituds. A més, prop de la meitat dels metges de tot Espanya es jubilaran en els pròxims 10 anys: tenim una necessitat molt gran de metges", va explicar Crespo en roda de premsa.
El preu del grau serà semblant al de la resta d’universitats públiques catalanes: uns 8.000 euros a l’any per alumne, dels quals aquest haurà de pagar només la matrícula i la resta estarà subvencionada per la Generalitat.
"Un gran dia"
"Avui és un gran dia per a la UPC perquè, de la mà de l’Ajuntament de Terrassa, iniciem el projecte de crear una facultat de Medicina. Esperem que estigui a punt en un temps no massa llarg. I serà a Terrassa", va arrencar el rector d’aquesta universitat. Per ell, és clau que la UPC ampliï la seva activitat acadèmica cap a la medicina. ¿Per què? "Perquè la medicina incorpora cada vegada més tecnologia. Els avenços tecnològics es converteixen en millors tractaments per al pacient i augmenten l’esperança i la qualitat de vida", va esgrimir. "És clarament un projecte innovador i amb això la UPC fa un pas endavant", va precisar al seu costat l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.
Va explicar Crespo que cada vegada més investigadors de la UPC deriven les seves investigacions cap a la biomedicina. "La frontera entre medicina i tecnologia s’ha anat difuminant i per això és important que una universitat com aquesta entri al món de la medicina", va afegir. "Volem que els futurs metges tinguin una base tecnològica al més gran possible, sense deixar de ser metges".
Un grau de Medicina, com va explicar el rector de la UPC, no es pot fer sense un hospital. Així, l’Hospital de Terrassa, del Consorci Sanitari de Terrassa, serà l’hospital universitari de referència per al grau de Medicina de la UPC. "La UPC és la universitat que més estudiants de Terrassa té. Volem fer créixer l’activitat d’investigació biomèdica de la nostra universitat. Treballarem per trobar una bona ubicació, intentarem que estigui ben comunicada", va dir Crespo.
Un dels espais que sonen és Torrebonica, però, com va reconèixer l’alcalde Ballart, aquesta ubicació "no s’ajustaria al criteri de proximitat del campus".
Tot i així, l’anunciat ahir és un "primer pas". A finals d’aquest any, entorn de Nadal, la UPC presentarà un pla d’estudis per aconseguir l’acreditació del grau. A continuació demanarà una autorització a la Generalitat per construir el campus i després haurà de demanar permís a la Conselleria de Salut. "En els últims anys altres universitats privades han creat els seus graus de Medicina. No estem plantejant res que no es pugui fer", va dir Crespo.
El rector va explicar que està previst presentar el pla d’estudis a l’Agència de Qualitat Universitària (AQU) el setembre del 2025. Aquest organisme és el responsable d’acreditar les titulacions universitàries. La voluntat de la UPC és oferir la programació i les places per al curs 2026-2027 i, així, iniciar classes el setembre del 2026.
El primer graduat, el 2032
Notícies relacionadesAixí, si tot va com ha d’anar, el primer graduat de Medicina de la UPC sortirà el 2032. La universitat començarà, de moment, amb 50 places. "Hem fet el nostre estudi econòmic de costos. Un grau de Medicina són sis anys. Segons el nostre estudi, tenir-lo en marxa està en la línia del que la Generalitat subvenciona a les facultats de Medicina d’altres universitats. El cost serien uns 8.000 euros per estudiant, però l’estudiant, al ser un centre públic, pagaria només la matrícula", va assenyalar el rector.
Ja està constituït un grup de treball perquè desenvolupi el projecte, i que estarà format per les tres institucions participants: UPC, Ajuntament de Terrassa i Consorci Sanitari de Terrassa. En aquests moments, a Terrassa hi ha tres grans hospitals (l’Hospital de Terrassa, Mútua de Terrassa i l’Hospital General), que donen servei a unes 500.000 persones del Vallès Occidental. Així mateix, el territori compta amb la presència d’un gran ventall d’empreses del sector sociosanitari.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia