Dones davant l’algoritme

La curiositat donarà ales a les nenes per estudiar carreres STEM

3
Es llegeix en minuts
Dones davant l’algoritme

Carol Álvarez

Una instal·lació de la fira Tech& Play de Barcelona ens mostra el que pot ser un món videovigilat: diverses càmeres t’apunten en un espai reduït i un mirall al teu davant sobreimprimeix la informació que obtenen amb un simple escanejat del teu rostre. Les dades són encara probabilitats, i calculen la possibilitat que hagis estudiat a l’escola pública o que puguis obtenir una hipoteca. Només per veure’ns la cara, gràcies a un complex encreuament d’informació que tindran a l’abast en bases de dades, llançaran la seva aposta.

La vida d’algoritme i amb intel·ligència artificial és amb nosaltres de fa temps, però sabem que darrere de la màquina sempre hi ha hagut i encara hi és la persona que programa la tecnologia, que aprova les seves actualitzacions i sobretot, en última instància, que aprova que s’implementi i que després la utilitza. Que en aquest espai d’excepció hi hagi cada vegada més dones hauria de ser una prioritat: correm si no el risc de reproduir el biaix que tant ens ha discriminat al llarg de la història i que només amb determinació i persistència s’ha anat corregint, però és difícil que augmenti el nombre de dones STEM, les que es dediquen a professions tecnològiques, si no s’han format i recolzat les seves vocacions des de molt joves.

Notícies relacionades

El Tech & Play de Barcelona, una iniciativa emmarcada en les activitats que impulsa el Mobile World Congress, és un continu anar i venir de nens i adolescents aquests dies. Aquest divendres, diferents escoles havien programat visites al recinte on se celebra la Fira, i els nens feien cua per posar-se unes ulleres immersives o per parlar amb un robot que endevina en quin animal estàs pensant a partir d’algunes preguntes. Moltes nenes en aquestes cues, interactuant amb robots i pantalles, i sents en temps real com creix o s’estanca la curiositat per saber més de la tecnologia que mou les nostres vides, aquesta beneïda curiositat que serà la que donarà ales a una vocació, que es llancin a estudiar carreres STEM, o que es formin en l’univers científic. Carlota Llacuna va ser una d’aquestes nenes que quan li explicaven que les matemàtiques eren difícils i s’encoratjava davant el repte, volia domar-les. També la física, la química.... explica la seva experiència en una xerrada oberta sobre el camí que recorren les dones de professions tecnològiques. Llacuna va acabar estudiant nanotecnologia perquè dubtava entre les altres especialitats i al final aquesta les sumava. Va arribar a una beca de La Caixa a través d’un anunci d’Instagram, i després de participar en el projecte d’un metavers en l’entorn laboral, continua creixent en experiència i reptes. També va ser nena Laura Fernández, CEO i cofundadora de la plataforma Allwomen, que busca activar dones del sector tecnològic en xarxa, amb un treball en equip i sinergies en les quals aprendre de manera multidireccional. Ara està enfocada en una acadèmia d’intel·ligència artificial per a les dones perquè justament volen evitar que acabem reproduint la segregació que ja vivim. La nena Fernández no va tenir tants estímuls i guies, i per això la seva curiositat la va portar a viatjar i aprendre, sí, però no va trobar la tecla que va disparar tot el seu potencial fins que va conèixer Mob Makers of Barcelona, el projecte de l’emprenedora Cecilia Tham per intercanviar i dinamitzar idees.

Les noves generacions tenen ja més paritat, i moltes empreses aposten per garantir-la en els seus equips. El repte no tindrà resultats immediats, però és l’únic camí possible per a una societat més justa.