SENTÈNCIA

El TSJC recolza que la bulímia sigui motiu d’incapacitat laboral

La resolució del tribunal català crea jurisprudència per a altres casos similars que es puguin presentar a partir d’ara.

El TSJC recolza que la bulímia sigui motiu d’incapacitat laboral

J. G. ALBALAT G. GONZÁlEZ

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha recolzat que la bulímia sigui un motiu perquè l’Institut Nacional de Seguretat Social (INSS) concedeixi la incapacitat permanent en grau d’absoluta i ha ratificat la sentència d’un jutjat de Girona que va acceptar la demanda presentada per un administratiu de 59 anys, M. J. C., que pateix aquesta malaltia, segons la resolució a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Les afectacions que la bulímia causa en aquest home li impedeixen portar a terme qualsevol tipus de feina i percebrà una pensió de 2.000 euros al mes. La bulímia o anorèxia nerviosa és un trastorn alimentari que es caracteritza per episodis repetits d’ingesta excessiva de menjar en un període curt de temps i una excessiva preocupació pel control del pes. L’any 2022, es van registrar uns 83.700 casos a Espanya.

"Que el TSJC confirmi la sentència té dues lectures molt importants: reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant, i que aquesta s’aplica a un home adult, un col·lectiu poc habitual, fins ara, en aquest greu problema de la societat actual", explica Ámbar Zambrano, lletrada de Vosseler Abogados, que representa M. J. C. "A més, aquesta resolució del TSJC favorable a M.J.C. és també molt important, ja que crea jurisprudència per a altres casos similars", diu l’advocada. D’aquesta manera, l’alt tribunal ha desestimat el recurs presentat per l’INSS.

Notícies relacionades

La sentència del jutjat de Girona ara confirmada per l’alt tribunal català corregeix la decisió de l’INSS de denegar la incapacitat a aquest treballador. La resolució es fonamenta en les proves mèdiques practicades i aportades en el procés, com els informes de l’Hospital de Santa Caterina de Girona, una de pericial i un dictamen que corroboren que M. J. C. pateix des dels 42 anys bulímia nerviosa persistent, que comporta tractament farmacològic al Centre de Salut Mental d’Adults (CMA), junt amb trastorn depressiu i altres malalties.

La resolució del TSJC recull que M. J. C. pateix una "alteració de l’estat anímic" amb atacs de pànic. La bulímia li produeix vòmits espontanis i sense necessitat d’haver menjat en excés. També pateix problemes "amnèsics", fatiga quan requereix concentració mental i dificultats lexicosemàntiques per als noms, en la compressió lectora i a simultaniejar tasques, a més de discalcúlia (confusió de números i signes) i ansietat generalitzada. A més, té un "evident deteriorament cognitiu" i ha intentat autolesionar-se.