L’abril va trencar la ratxa de 20 mesos seguits amb poca pluja
La sequera persisteix i res garanteix viure aviat un episodi similar de pluges
Per primera vegada des de l’octubre del 2022, les precipitacions mensuals al conjunt de Catalunya es van situar en la mitjana habitual.
L’abril passat va ser el primer mes que va aconseguir trencar la tendència de sequera extrema a Catalunya en més de dos anys. Segons l’índex de precipitació acumulada, un dels indicadors que es fa servir per mesurar la gravetat de la sequera a les conques internes catalanes, el mes passat va ser el primer que va aconseguir sortir dels llindars de sequera extrema i arribar als barems que estan considerats normals. L’última vegada que va registrar un valor així va ser l’octubre del 2022. Des d’aleshores, les pluges han estat per sota del que és normal durant tots els mesos.
¿Significa això que Catalunya ja no està patint una sequera extrema? Segons expliquen des de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la xifra que va ser registrada a l’abril és positiva, però no implica necessàriament que la sequera hagi acabat. En primer lloc, perquè fins i tot en els períodes de sequera extrema és habitual registrar algun mes de normalitat. I en segon lloc, perquè el llindar de l’escassetat d’aigua el marca, sobretot, el dèficit acumulat, que en el cas de Catalunya seria de més de tres anys i mig d’escassetat.
El bon balanç de les pluges d’abril seria l’equivalent a si, per exemple, una persona en bancarrota aconseguís, després de dos anys de pèrdues, endur-se a casa el sou mitjà que solia guanyar en temps normals. La dada seria per si mateixa positiva però, tot i així, no seria suficient per pal·liar l’escassetat acumulada en els mesos anteriors. Segons xifres del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat), és com si en els últims tres anys hi hagués hagut un any sencer sense pluges.
En el cas de les pluges, a més, hi ha un altre afegit a tenir en compte. El fet que a l’abril hagi plogut dins dels valors normals no implica que en els següents mesos continuï fent-ho. Sobretot si tenim en compte que som a les portes d’un estiu on, de normal, sol ploure més aviat poc al conjunt de regions mediterrànies i en concret a Catalunya. "El maig encara podria portar algunes pluges, en tant que la primavera sol ser una estació humida, però a partir de l’estiu el normal és que plogui més aviat poc", expliquen des del Meteocat.
Cinc dies de pluja
Notícies relacionadesLes pluges d’abril van arribar, en el seu conjunt, als valors habituals però paradoxalment no van caure de forma normal. En escenaris normals, l’esperable és que hagués plogut de manera gradual al llarg de tot el mes i a partir de diferents episodis de precipitacions. Però en aquesta ocasió, les precipitacions es van concentrar de forma molt acusada. Segons apunta el balanç de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), de fet, en tan sols cinc dies es va aconseguir acumular totes les precipitacions esperables per a un mes d’abril.
L’informe mensual de Meteocat afirma que l’abril va ser especialment plujós al litoral, el prelitoral, el Pirineu, incloent-hi les capçaleres que alimenten els embassaments del sistema Ter-Llobregat, així com als trams inferiors dels rius Llobregat i Tordera. Ahir, les reserves d’aigua als embassaments de les conques internes se situaven en el 22,21%.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça