Trànsit amb perspectiva de gènere

El nombre de conductores d’autobús a l’àrea de Barcelona creix un 22%

Amb les últimes incorporacions a TMB, les dones al volant d’un bus han passat de 297 a 363, xifra que representa el 10,1% de la plantilla

Al metro treballen com a conductors 4.049 persones: 2.583 homes i 1.466 dones

El nombre de conductores d’autobús a l’àrea de Barcelona creix un 22%

Germán gonzález

3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

L’estudi de la Fundació Línea Directa Cotxes segurs per a tothom. Anàlisi de l’accidentalitat sota una perspectiva de gènere (2012-2021) assenyala que un de cada cinc automobilistes homes reconeix haver insultat una conductora al·ludint al seu gènere. Una enquesta, incorporada a aquest estudi, realitzada a 1.700 conductors de tot Espanya, indica que el 77% dels homes creuen que encara existeixen molts prejudicis contra les conductores, un percentatge que en el cas de les dones arriba al 86%.

Una de les conductores d’autobús de la ciutat de Barcelona. | JORDI OTIX /

Aquests prejudicis també han afectat sectors professionals, vetats a les dones durant molts anys, cosa que ha frenat l’accés d’aquestes a llocs de treball com el de conductores de vehicles de passatgers. És paradoxal que, mentre diversos estudis remarquen les qualitats de les dones al volant, aquestes amb prou feines siguin presents en el sector del transport públic o per carreteres.

Conscient de la situació i per trencar aquesta barrera, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha posat les polítiques d’igualtat al centre dels seus processos de contractació per a la conducció d’autobusos. "Considerem que aquest fet representa un avenç per a la companyia i per a la societat", han remarcat des de l’empresa pública que aposta per incorporar "talent femení" en "sectors masculinitzats".

En les convocatòries per a la incorporació de conductores i conductors es reserva un percentatge de places per a dones, tal com estableix el Pla d’Igualtat de Bus. L’objectiu és assegurar la igualtat de tracte i d’oportunitats i prevenir qualsevol tipus de discriminació per raó de gènere que es pugui produir. Per això, l’empresa pública insta a "potenciar" el talent femení a la seva plantilla.

Segons dades de TMB consultades per aquest diari, en l’última convocatòria del novembre del 2023, un 40% del total de 350 places convocades es van reservar per a dones. En la convocatòria anterior, el gener del 2023, un 40% de les 250 places van ser per a dones.

De totes les persones que van superar els processos selectius de la convocatòria del gener del 2023, el 26% eren dones. Les del procés del novembre del 2023 encara s’estan resolent i no es coneixeran fins aquest pròxim estiu. Segons TMB, amb les últimes incorporacions, la xifra de dones conductores d’autobús s’ha incrementat un 22,22%; han passat de 297 a 363.

Actualment, a TMB, el nombre d’homes conductors és de 3.228 mentre que hi ha 363 dones, amb la qual cosa només un 10,1% del total de la plantilla és femenina. Abans de l’últim procés resolt, aquest percentatge era del 9%. TMB confia a anar augmentant aquestes xifres progressivament amb les següents convocatòries.

El soterrani, més paritari

Al metro de Barcelona, els números són més equilibrats malgrat que també encara hi ha camí per recórrer cap a la paritat. Segons les xifres de TMB, al metro treballen com a conductors 4.049 persones, de les quals 2.583 són homes i 1.466 són dones. És a dir, hi ha un 63,7% d’homes davant un 36,2% de dones.

Notícies relacionades

En aquest procés cap a la igualtat, el juliol passat TMB va posar en marxa un programa per promoure les pràctiques professionals d’alumnes d’estudis relacionats amb ciències, tecnologies, enginyeria o matemàtiques perquè són "especialitats que compten amb una baixa representació per part del col·lectiu femení dins del món laboral". Aquest programa està tutoritzat per dones del sector que treballen a TMB.

A més, TMB participa en el projecte Feel the Zona Franca Power impulsat pel Consell de les Dones del Consorci de la Zona Franca per donar visibilitat al talent femení. En concret, la iniciativa acosta escolars de Barcelona a les empreses de la Zona Franca perquè coneguin la seva aportació a la societat quant a ocupació, innovació, igualtat de drets i sostenibilitat. Així mateix, l’empresa ha ampliat el seu catàleg de xerrades TMB Educa per sensibilitzar els estudiants sobre els estereotips de gènere.