Estudi publicat a ‘Nature Medicine’
Un troballa genètica ajudarà en la detecció i el tractament de l’Alzheimer
En l’estudi es van avaluar els canvis de fins a 3.297 donants de cervell
«Passarà com amb l’oncologia: a cada subtipus se li donarà un tractament»
«Aquest gen s’ha identificat com a genotip causant del trastorn», explica Fortea
Sant Pau descobreix que les persones amb dues còpies del gen APOE4 desenvolupen aquest tipus de demència en més del 90% dels casos i representen fins al 20% dels afectats. La recerca permetrà buscar estratègies que retardin o previnguin la malaltia.
La síndrome de Down és una forma genèticament determinada de malaltia d’Alzheimer. És a dir, néixer amb la trisomia 21 és, en més del 90% dels casos, sinònim de desenvolupar aquest tipus de demència. Aquesta realitat és una cosa que se sap amb certesa des dels últims anys i en la qual la prestigiosa Unitat de Memòria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) i de l’Institut de Recerca Sant Pau, pionera mundial, ha tingut un paper clau. Ara els seus investigadors acaben de fer un altre pas més en la reconceptualització de l’Alzheimer al descobrir una nova forma genèticament determinada d’aquesta malaltia: les persones que tenen dues còpies del gen APOE4 desenvoluparan la demència en un alt percentatge de casos. L’estudi es va publicar ahir a Nature Medicine. Sense els estudis previs que aquesta unitat va fer abans amb la síndrome de Down, asseguren els seus investigadors, no hauria sigut possible arribar a aquest descobriment, que obre la porta als cribratges poblacionals i als tractaments personalitzats en l’Alzheimer.
"El que hem fet és una reconceptualització de l’arquitectura genètica de l’Alzheimer", explica Juan Fortea, director de la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia de Sant Pau. "Nosaltres no hem descobert aquest gen, que es coneix des de fa més de 30 anys. Però, fins ara, aquest s’havia considerat només un factor de risc i no un genotip causant de la malaltia d’Alzheimer", precisa el neuròleg.
Així, posseir el gen APOE4 no és que augmenti les possibilitats de patir Alzheimer, sinó que és per se una causa genèticament determinada de la malaltia. "Ara sabem que pràcticament tot aquell que té aquest gen duplicat desenvolupa la biologia d’Alzheimer", afegeix. Són persones que als 60 o 65 anys tenen fins a un 90% de possibilitats de manifestar símptomes.
¿I quantes persones tenen aquest gen duplicat? Entre un 2% i un 3% de la població, segons Fortea. "De tots els pacients amb Alzheimer, representen entre un 15% i un 20%. És a dir, en una consulta de gent amb demència, entre un 15% i un 20% tenen el gen APOE4 duplicat", explica aquest neuròleg, que creu que tota la recerca desenvolupada pel seu equip entorn de la síndrome de Down ha sigut clau a l’hora d’arribar a aquesta troballa. Ja ho va explicar ell mateix fa unes setmanes en les pàgines d’aquest diari: "La síndrome de Down ens ensenya més sobre l’Alzheimer".
Pas endavant
Tant en les persones amb síndrome de Down com en les persones amb l’APOE4 duplicat se sabia que hi havia un "risc" d’Alzheimer. Però durant dècades va ser molt difícil mesurar aquest risc. "En el cas de la síndrome de Down, per exemple, no hi havia estudis de biomarcadors i, com que la gent moria abans de desenvolupar l’Alzheimer [en la dècada dels 50 morien als 10 anys], aquest risc clínic quedava diluït", explica Fortea. El 2021, l’equip de recerca de Sant Pau va publicar un article en el qual va establir que la trisomia 21 és una causa determinada d’Alzheimer. Va ser un punt i a part en la recerca de les dues patologies.
"Hem aplicat aquest mateix prisma en l’APOE4, perquè s’assembla molt a la síndrome de Down i a l’Alzheimer autosòmic dominant [que és un altre tipus d’Alzheimer genèticament determinat, hereditari i molt minoritari]", diu Fortea. Ara, el descobriment de la implicació real de l’APOE4 en el desenvolupament d’Alzheimer dona llum sobre aspectes fonamentals per comprendre la malaltia. ¿Per què? "Perquè passem de no saber les causes de l’Alzheimer a saber que entre un 15% i un 20% dels casos es donen pel gen APOE4. Això obre moltíssimes oportunitats", diu amb entusiasme aquest investigador. A més, el neuròleg creu que aquest grup de pacients podria ser el principal beneficiat del lecanemab, el fàrmac ja aprovat als EUA que redueix el deteriorament cognitiu.
Estudis preventius
De fet, les principals oportunitats les experimentarà la recerca. Per exemple, es podrien fer estudis preventius en la població (o cribratges poblacionals) per conèixer quantes persones tenen aquest gen duplicat, a fi de buscar estratègies que retardin o previnguin la malaltia. Fortea creu que a l’Alzheimer, en un futur pròxim, l’espera el mateix camí que a la lluita contra el càncer, que en només unes dècades va veure com es disparava l’esperança de vida dels pacients. "En l’Alzheimer passarà com amb l’oncologia: tindrem diferents subtipus de la malaltia i podrem donar a cada un un tractament personalitzat". Troballes com la recollida ahir a Nature obren la porta a la "medicina personalitzada".
Algunes mutacions en tres gens (l’APP, la presenilina 1 i la presenilina 2) estan implicades en el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer autosòmica dominant d’inici primerenc. Fins ara, aquesta era la forma d’Alzheimer considerada clarament genètica (a més de la síndrome de Down, però aquestes troballes són més recents) i pot aparèixer a partir dels 40 anys. És hereditari (algunes famílies el posseeixen i l’hereten de fills a pares) i molt minoritari: representa menys d’un 1% de tots els casos d’Alzheimer. Les variants d’altres gens han sigut associades a un risc augmentat de desenvolupar la forma esporàdica o d’inici tardà. Ja se sabia que el gen APOE, com explica el doctor Fortea, era un factor de risc genètic fort per a l’Alzheimer d’inici tardà (a partir dels 60 o 65 anys).
Notícies relacionadesEn aquest treball, els investigadors van avaluar els canvis clínics, patològics i de biomarcadors del gen APOE4 de fins a 3.297 donants de cervell, incloses mostres de 273 del National Alzheimer’s Coordinating Center (EUA), i dades clíniques i de biomarcadors de més de 10.000 persones, incloses 519 de cinc grans cohorts multicèntriques (d’Europa i els EUA) de subjectes amb biomarcadors d’Alzheimer.
Els resultats suggereixen que pràcticament tots els APOE4 mostraven patologia d’Alzheimer i tenien nivells més alts de biomarcadors associats amb la malaltia als 55 anys en comparació amb les persones amb el gen APOE3. Als 65 anys, més del 95% dels APOE4 mostraven nivells anormals d’amiloide al líquid cefalorraquidi (una característica patològica primerenca clau en l’AlZheimer) i el 75% tenien exploracions d’amiloide positives.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034