Bars de tapes i pizzeries mantenen el pols
El creixent nombre de consumidors que decideixen menjar sense cuinar també es nota als restaurants, que van augmentar la clientela el 2023. Els locals de ‘pintxos’ van ser els que van tenir més taules ocupades.

Plat de tapes en un restaurant. | ÁLVARO MONGE
Nou de cada deu restaurants a Espanya van tenir més taules ocupades l’any passat respecte al 2022, cosa que suposa un augment de clientela, segons l’informe Highlights de la restauració a Espanya al 2023 que elabora la companyia de Delectatech, una empresa que utilitza la intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades per analitzar l’evolució del sector de l’hostaleria. La dada, juntament amb l’augment que ha registrat la venda de plats precuinats, confirma una tendència a l’alça: cada vegada es dedica menys temps a la cuina, cosa que suposa, alhora, una amenaça per a la dieta mediterrània.
Alça del tíquet mitjà
L’estudi de Delectatech conclou que el negoci de la restauració va experimentar un creixement sostingut a Espanya durant la primera meitat del 2023, gràcies a l’increment de l’import del tíquet mitjà i, durant la segona meitat, per un gran augment de l’ocupació. També constata que l’increment de comensals ha destacat com a principal palanca de creixement i que el sector ha respost a la pressió de la inflació i als canvis en les preferències de consum.
Els bars de tapes, les pizzeries i els locals de pintxos van ser els que més van augmentar l’ocupació de les seves taules, mentre que els locals d’esmorzars, d’entrepansi braseries van haver de recórrer a la pujada del tíquet mitjà per poder mantenir els ingressos. L’augment en el cost dels ingredients com els cereals, el pa i la carn va ser, molt possiblement, el motiu que va portar els locals especialitzats en aquestes ofertes gastronòmiques a apujar preus.
984,51 euros per persona
A l’espera que la setmana que ve el Ministeri d’Agricultura i la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) publiquin les dades corresponents al 2023, el cas és que el 2022 un 96,4% dels espanyols van menjar fora de casa en algun moment d’aquell any. La despesa, un cop sumats tots els sopars i dinars, tots els menús, els cafès i els entrepans al llarg de l’any, va ser de 984,51 euros per persona, un 11,5% més que en l’exercici anterior, segons apunta la informació que figura a la pàgina web del ministeri.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Postureig 'low cost' La mariscada més barata d'Espanya se serveix a palades a Barcelona
- Escapades El poble més pintoresc de Catalunya per visitar al febrer és un paradís modernista amb una festa que omple de color l'hivern
- El resort de luxe SLS Barcelona obrirà amb descomptes l’1 d’abril
- Futbol La seu espanyola del «líder mundial en connectivitat» que serveix el Barça és un domicili particular del barri de Sant Andreu
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any
- Aldarull Un grup causa aldarulls en un tren obligant a intervenir la maquinista
- Negociacions El PSOE i Junts es reuneixen abans del debat de la qüestió de confiança
- Un 93% dels trens de la Cerdanya incompleix l'horari
- CARDIOLOGIA ¿Què són i com evitar els greixos trans, que augmenten el risc de mort un 34%?
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet