Bars de tapes i pizzeries mantenen el pols
El creixent nombre de consumidors que decideixen menjar sense cuinar també es nota als restaurants, que van augmentar la clientela el 2023. Els locals de ‘pintxos’ van ser els que van tenir més taules ocupades.

Plat de tapes en un restaurant. | ÁLVARO MONGE
Nou de cada deu restaurants a Espanya van tenir més taules ocupades l’any passat respecte al 2022, cosa que suposa un augment de clientela, segons l’informe Highlights de la restauració a Espanya al 2023 que elabora la companyia de Delectatech, una empresa que utilitza la intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades per analitzar l’evolució del sector de l’hostaleria. La dada, juntament amb l’augment que ha registrat la venda de plats precuinats, confirma una tendència a l’alça: cada vegada es dedica menys temps a la cuina, cosa que suposa, alhora, una amenaça per a la dieta mediterrània.
Alça del tíquet mitjà
L’estudi de Delectatech conclou que el negoci de la restauració va experimentar un creixement sostingut a Espanya durant la primera meitat del 2023, gràcies a l’increment de l’import del tíquet mitjà i, durant la segona meitat, per un gran augment de l’ocupació. També constata que l’increment de comensals ha destacat com a principal palanca de creixement i que el sector ha respost a la pressió de la inflació i als canvis en les preferències de consum.
Els bars de tapes, les pizzeries i els locals de pintxos van ser els que més van augmentar l’ocupació de les seves taules, mentre que els locals d’esmorzars, d’entrepansi braseries van haver de recórrer a la pujada del tíquet mitjà per poder mantenir els ingressos. L’augment en el cost dels ingredients com els cereals, el pa i la carn va ser, molt possiblement, el motiu que va portar els locals especialitzats en aquestes ofertes gastronòmiques a apujar preus.
984,51 euros per persona
A l’espera que la setmana que ve el Ministeri d’Agricultura i la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) publiquin les dades corresponents al 2023, el cas és que el 2022 un 96,4% dels espanyols van menjar fora de casa en algun moment d’aquell any. La despesa, un cop sumats tots els sopars i dinars, tots els menús, els cafès i els entrepans al llarg de l’any, va ser de 984,51 euros per persona, un 11,5% més que en l’exercici anterior, segons apunta la informació que figura a la pàgina web del ministeri.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- A JAÉN El poble més pobre d’Espanya no és tan pobre: «Aquí hi ha diners, però molts no es declaren»
- Una au intimidadora El veí de Sants que no pot sortir al terrat de Sant Jordi a Sant Joan per l’amenaça d’una gavina
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Procediment penal obert Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Això és del que t’has d’acomiadar als 60 si vols ser més feliç
- "No vull que em facin una carrera fàcil"
- Pogacar se cita avui amb Evenepoel en la clàssica de la cervesa
- ‘Tot el camp és un clam...’