Indagacions policials. Lluita contra el frau

Creixen un 22% les investigacions per diners fraudulents a Catalunya

Creixen un 22% les investigacions per diners fraudulents a Catalunya
1
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Segons dades del Banc Central Europeu (BCE), l’any passat es van retirar de la circulació un total de 467.000 bitllets d’euros falsos, una xifra que suposa un 24,2% més que el 2022. No obstant això, el 2023 va ser un dels anys més baixos quant a tràfic de monedes falses a Europa en comparació amb altres exercicis anteriors: es van detectar 16 bitllets falsos per cada milió autèntic. L’explicació és que, cada vegada més, els pagaments s’efectuen de manera electrònica o a través de sistemes de mòbil a mòbil, com ara Bizum, de manera que ha descendit l’ús de l’efectiu. Malgrat això, les reproduccions de bitllets falsos s’han mantingut estables, ja que els diners no han deixat de circular, i la policia ha continuat requisant aquests diners fraudulents, una tasca complexa davant còpies cada vegada més sofisticades que permeten eludir la majoria de controls.

Notícies relacionades

Aquesta nova dificultat es troben els agents de la Unitat Central de Falsificació de Moneda de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra. Reben totes les denúncies sobre diners fraudulents i les analitzen per determinar les bandes de falsificadors que poden ser al darrere o els que es dediquen a col·locar les monedes falses. L’any passat, les investigacions per delictes relacionats amb bitllets fraudulents van augmentar un 22% a Catalunya respecte al 2022. Del 2021 al 2022, l’increment va ser del 17%, i aquest 2024 ja s’han dut a terme quatre operacions importants d’aquest tipus.

El cap de la Unitat Central de Falsificació de Moneda, el subinspector Sergi Sánchez, explica que no totes les bandes que distribueixen diners falsos tenen un laboratori per crear i imprimir, sinó que poden comprar a altres organitzacions criminals aquest material i lucrar-se. «Quan arriba un bitllet fals al Banc d’Espanya se li assigna un número indicatiu, denominat matrícula, per les característiques tècniques que presenta per ser fraudulent. Aquesta numeració va sempre aparellada a la falsificació i, si es detecten més bitllets, s’associa a aquesta matrícula per detectar-ne la procedència».

Temes:

Bizum