meteorologia

Catalunya registra un albirament històric d’aurores boreals

Els amants de l’astronomia es freguen els ulls per un fenomen gairebé impossible de veure en aquestes latituds. «De sobte, el cel es va tornar rosat». 

Catalunya registra un albirament històric d’aurores boreals

elisenda colell

2
Es llegeix en minuts

Els amants de l’astronomia a Catalunya es van despertar ahir radiants. "El que va passar ahir a la nit [divendres] va ser extraordinari, un esdeveniment històric", exclamava Rafael Balaguer, responsable d’investigació de l’Agrupació Astronòmica de Girona. Possiblement el fenomen més intens en segle i mig. A molts, no obstant, la nit d’aurores boreals els va agafar per sorpresa. "Els aficionats a això, quan hi ha una nit clara i a més és divendres, pugem a veure les estrelles, mai estem pendents de les aurores perquè ja sabem que a la nostra latitud no es poden veure", va explicar ahir Albert Morral, el director científic de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. Tan poc pendent estava, que Morral es va passar la nit dormint. "Estic molt enfadat per no haver-ho vist, avui ho tornaré a intentar, però soc pessimista", es resignava.

Com ell, molts catalans es preparaven ahir per intentar albirar, una altra vegada, un fenomen únic. Tot i que els experts van advertir que era probable que la intensitat fos menor.

Notícies relacionades

A Balaguer, la tempesta solar el va sorprendre a Olot observant astres. "Ens van escriure uns amics d’Escòcia i del nord d’Europa; estaven veient aurores. Mirem al cel i al·lucinem. Primer només ho podies veure amb el mòbil posant una velocitat d’exposició alta a la càmera. Però després ja es veia a simple vista", explicava. "Una intensitat, una claredat de colors, un ball de cortines de llum... Era impressionant". "Nosaltres pugem al nostre observatori per fer fotos a una galàxia i ens ho trobem per sorpresa. No érem conscients del que estàvem veient. Era una aurora viva, era molt bonic", explicava Toni Guntín, director de l’Observatori Astronòmic de Castelltallat, a Sant Mateu de Bages. "Sembla impossible". A Sergi Luque, divulgador astronòmic de l’associació Espai Astronòmic, també el va agafar per sorpresa. En concret, arreglant un dels telescopis del complex de 40 que hi ha a Àger, als peus del Montsec, a 900 metres d’altitud. "Vam veure l’alerta, però ja dones per fet que en la nostra latitud no es veurà. De sobte el cel es va tornar rosat..., va ser increïble. Tot i que el Montsec ens tapava l’horitzó per veure-ho amb tota la seva plenitud".

Segons els experts, el fenomen podia repetir-se ahir a la nit, però no amb la mateixa intensitat. "Al final, mai ho saps el que et trobaràs. El secret és intentar-ho i tenir paciència".