SUCCESSOS
Cinc nens van morir ofegats el 2023 en piscines catalanes
En vista de les dades de sinistralitat als recintes, Protecció Civil insta a incrementar les mesures de protecció i focalitza els seus consells en els menors.
Els nens són els més vulnerables a les piscines. En vista d’aquest risc, Protecció Civil insisteix a focalitzar en els menors els seus consells d’autoprotecció en aquests recintes per evitar ofegaments i altres possibles incidències. La passada campanya d’estiu, entre el 15 de juny i el 15 de setembre de 2023, es van registrar onze ofegaments mortals a les piscines catalanes, dels quals tres van ser de menors: una nena de 2 anys en una piscina de L’Ametlla de Mar (Baix Ebre), una altra de 8 anys a les piscines municipals de Can Zam a Santa Coloma de Gramenet i una de 4 anys a les piscines municipals de Granollers.
Fora de temporada, Protecció Civil té constància d’un altre menor, de 3 anys, mort en una piscina de Begur a principis d’octubre. Segons les seves dades, entre el juny i el desembre del 2023 van morir 14 persones en piscines catalanes, tant particulars com municipals, de càmpings, hotels o comunitàries. Dels morts, 4 eren menors, cosa que suposa el 28,5% del total. Aquestes quatre morts són el doble de les del 2022. I no inclouen els possibles incidents entre el gener i el juny. Entre aquests, per exemple, el cas d’una nena que va morir al març després de quedar atrapada en una piscina de Platja d’Aro, que eleva a cinc els morts.
Les xifres són més elevades pel que fa als ofegaments no mortals en aquestes piscines. Així, dels 28 incidents (lleus, greus o crítics), 20 van ser de nens d’entre 2 i 11 anys, cosa que suposa el 71,4% del total. La meitat de tots aquests ofegaments no mortals de menors van tenir lloc en poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona.
El 2022, van morir en piscines un nen a Móra d’Ebre i una nena a Terrassa, els dos de 4 anys. En total es van registrar 13 víctimes mortals en piscines catalanes aquell estiu.
El nombre d’ofegaments no mortals és més alt: dels 35 registrats, siguin lleus, greus o crítics, 27 van ser menors, cosa que suposa el 77,1% del total. La temporada 2021 va ser millor: no va morir cap menor a les piscines catalanes i hi va haver dotze ofegaments no mortals, dels quals sis van ser menors. Tots tenien menys de 8 anys.
A la temporada de 2020, any de la pandèmia, hi va haver set ofegaments mortals en piscines catalanes i d’aquests, dos van ser de menors: dos nens de 4 anys, un a Santa Susanna i un altre a Vila-seca. Dels setze ofegaments no mortals, deu van ser menors, majoritàriament entre 2 i 4 anys, fet que suposa un 62,5% del total.
Notícies relacionadesBany segur
En vista d’aquestes dades, Protecció Civil ha posat especial rellevància en oferir consells perquè el bany dels nens sigui segur. S’insta els adults a ensenyar-los a nedar al més aviat possible; posar flotadors adaptats per a cada edat i que el cap estigui fora de l’aigua; no deixar-los sols en cap moment i evitar els jocs de donar-se empentes a la vora de la piscina, saltar un per sobre de l’altre, enfonsar-se o llançar-se en cadena pels tobogans.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia