"Ens han fastiguejat el diumenge entre tots"

Un robatori de coure a prop de Montcada-Bifurcació ha derivat en un incendi que ha posat de cap per avall el sistema ferroviari a Catalunya. La setmana comença amb la xarxa a mig gas i amb sis línies amb diferents afectacions a l’entorn de BCN.

"Ens han fastiguejat el diumenge entre tots"

Pol Langa

2
Es llegeix en minuts
Pol Langa
Pol Langa

Periodista

ver +

Les estacions de Rodalies de Barcelona van viure un diumenge de caos després d’un robatori de cables a l’estació de Montcada-Bifurcació. Al matí, molts usuaris es van trobar amb el servei interromput sense saber el que passava, mentre que els treballadors de la seguretat de Renfe i els encarregats de la logística tan sols podien recomanar altres rutes als que volien accedir a les andanes.

Per tant, les afectacions a Rodalies van repercutir també en el servei de metro. La Sagrera va estar inoperativa durant un tram del matí, igual que les estacions de Catalunya, Urquinaona i Arc de Triomf i les línies L1, L5, L9 i L10.

Confusió

A la plaça de Catalunya, les persones que volien accedir a Rodalies es trobaven una cinta que els impedia el pas i agents de seguretat que els conviden a buscar una alternativa. No obstant, a mig matí, les pantalles informatives de l’estació de Plaça de Catalunya continuaven indicant l’horari normal que haurien de portar els trens. Això confonia alguns usuaris. "Haurien d’arreglar-ho, perquè la gent es posa nerviosa i això ens posa nerviosos a nosaltres també", explicava una persona de la seguretat de l’estació, que també es va veure perjudicada per la falta de trens per anar a treballar.

L’Iván és un usuari habitual de la línia que passa per Mollet del Vallès en direcció a Barcelona. Treballa com a cuidador en una llar de la ciutat al matí i a la tarda va a Sitges per fer un segon torn, els caps de setmana. "He arribat a l’estació de Mollet a les vuit del matí, però ningú ens ha dit res fins a les 9.30", va assegurar el passatger. "Hem hagut d’agafar l’autocar, que ens ha deixat al Clot", va afegir, sense saber encara com aniria a treballar a la tarda.

"Volíem agafar el bus a l’Estació del Nord, però, com que s’omple, ja no passa", va explicar Nieves Poveda. Com l’Iván, es queixava que no els donaven cap alternativa. "És una de tocada de nassos; ens han fastiguejat el diumenge entre tots", va lamentar aquesta dona.

Notícies relacionades

Jesper Funchales ahir tenia intenció d’anar al Maresme. "Sempre hi ha alguna línia que no funciona, però que tot el servei de trens estigui tallat és nou", va explicar. L’única solució que els oferien era sortir de Barcelona a buscar una línia que els portés al seu destí: "Em toca anar a Badalona amb metro perquè allà representa que sí que van". Fa 20 anys que aquest usuari utilitza el tren i assegura que n’està cansat: "Molt sovint arribo tard a la feina per culpa del tren. Ho tinc integrat i ho accepto amb resignació".

A Passeig de Gràcia la situació era la mateixa. Els usuaris s’acumulaven davant l’accés a l’andana, tancada. Els treballadors, a l’altre costat, intentaven ajudar les persones que els preguntaven. L’escena es repetia a l’estació de Clot. Gabriela Cimella es dirigia amb pressa a l’accés quan va topar amb la realitat: "Vinc corrent per agafar un tren i ara he de buscar una altra estació", lamentava. Respecte al robatori que es considera la causa de les afectacions, pensava que "cal endurir les lleis perquè no passin aquestes coses". I es va queixar amb ràbia de la situació que ahir li va tocar viure i dels constants problemes que hi ha: "És un batibull".