Educació A Catalunya
La selectivitat eliminarà el curs que ve les lectures obligatòries
Sí que es manté la llista de llibres obligatoris en la matèria de modalitat –optativa, per apujar nota– de Literatura Castellana i Literatura Catalana. Alguns docents qüestionen el model.
La selectivitat a Catalunya prescindirà a partir del curs que ve de les lectures obligatòries universals en les matèries comunes –de les quals s’examina el conjunt de l’alumnat– de Llengua Castellana i Literatura i de Llengua Catalana i Literatura. Així ho van acordar el Departament d’Educació i el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) i es va comunicar aquesta setmana als instituts. "En el bloc corresponent a literatura, es proposaran dues opcions amb breus textos al voltant dels quals es faran preguntes d’educació literària que, d’acord amb l’orientació del currículum, estaran centrades en aspectes temàtics, prenent com a base els tòpics literaris, de gènere literari, recursos literaris, etc.", assenyala el document oficial amb les noves directrius a partir de la selectivitat del 2025, en el qual es detalla també que el valor del bloc de literatura serà de dos punts.
Les lectures obligatòries seran, doncs, a partir del curs que ve, només cosa dels estudiants que optin per fer la matèria de modalitat de Literatura Castellana i Literatura Catalana (aper pujar nota). Les noves lectures per a la matèria de modalitat de literatura catalana inclouen sis autors: cinc homes i una dona. Es tracta de L’alegria que passa, de Santiago Rusiñol; El poema de la rosa als llavis, de Joan Salvat-Papasseit; Laura a la ciutat dels sants, de Miquel Llor; Antígona, de Salvador Espriu; El cafè de la granota, de Jesús Moncada, i Bruixa de dol, de Maria-Mercè Marçal.
En la modalitat de literatura castellana, les lectures seran una antologia de 20 poemes del Segle d’Or; alguns fragments d’El Quixot; La vida es sueño, de Pedro Calderón de la Barca; Los pazos de Ulloa, d’Emilia Pardo Bazán; Luces de Bohemia, de Valle-Inclán, i Luciérnagas, d’Ana María Matute.
Fonts del departament assenyalen que, fins ara, l’alumnat de batxillerat havia de portar a terme unes lectures obligatòries "concretes" en les assignatures comunes de Llengua Catalana i Llengua Castellana.
"Ara, amb el nou currículum competencial, cada centre treballarà l’educació literària amb les lectures que consideri. Per tant, no hi haurà una llista concreta, però l’alumnat de batxillerat haurà de fer diverses lectures per consolidar les competències i els sabers necessaris, a proposta del centre", prossegueixen des de la conselleria, que remarquen que "la lectura al batxillerat continua sent obligatòria, tant en les matèries comunes, que no tenen llista concreta, com en les de modalitat, que sí que en tenen".
Notícies relacionades"Personalment, per l’experiència que tinc, preferiria que continuessin sent obligatòries. Els costa llegir, però com que les treballem molt i fem sortides relacionades acaben entrant-hi", diu una docent de català d’un institut públic del Barcelonès..
Una docent de castellà d’un altre institut a Barcelona apunta que la decisió ha generat un "malestar terrible" tant entre el professorat com entre l’alumnat, ja que han passat de jugar-se 1,5 punts a jugar-se’n 2. "El que necessiten a segon de batxillerat és seguretat, i un examen tan obert com el que proposen el que genera és angoixa", explica la docent.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034