OPERACIÓ DELS MOSSOS

Presó per a dos dels detinguts per robar coure de Rodalies el 12M

Presó per a dos dels detinguts per robar coure de Rodalies el 12M
4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal de lladres de coure vinculat amb el robatori a la infraestructura ferroviària de Montcada-Bifurcació que va fer col·lapsar el trànsit ferroviari de Rodalies el 12 de maig, dia de les eleccions al Parlament de Catalunya. Els detinguts són quatre membres d’una banda –tres homes i una dona– que relacionen amb sis robatoris de cable perpetrats entre l’1 i el 22 de maig. Ahir a la tarda, un jutjat de Mollet va decretar presó provisional comunicada i sense fiança per a dos dels detinguts. Els altres dos van quedar en llibertat provisional. EL PERIÓDICO ja va avançar que la policia catalana estava darrere de la pista d’un grup molt actiu a la zona de Montcada.

La causa està oberta pels delictes de furt agreujat i desordre públics per als dos detinguts per a qui es va acordar presó i per a un dels que va quedar en llibertat provisional. A l’altre investigat que va quedar en llibertat –l’amo d’una empresa de residus– se li imputa un delicte de receptació.

Aquest robatori va deixar sense servei la majoria de línies de Rodalies de Renfe –algunes de les quals segueixen afectades– i va comportar diversos avisos d’incendis en diferents punts de les vies, entre els quals a l’estació de Montcada-Bifurcació, cosa que va generar un fort impacte en la mobilitat ferroviària, que va quedar detinguda.

Sabotatge descartat

Fruit d’aquests fets, els Mossos d’Esquadra van activar efectius de la policia científica als llocs afectats per fer inspeccions oculars. La Unitat Central d’Incendis Estructurals va descartar que es tractés d’un sabotatge i la principal línia dels investigadors va ser que es trobaven davant un grup criminal especialitzat en furts de cable de coure.

Els tres homes i la dona acusats són multireincidents, acumulen una vintena d’antecedents per fets similars, i haurien participat en sis fets vinculats amb el robatori de coure de catenària en les línies ferroviàries de la demarcació de Barcelona. Entre els sospitosos hi ha el propietari de l’empresa gestora de residus, a qui també es relaciona amb el grup criminal, ja que presumptament actuava amb connivència amb els altres tres detinguts a l’hora de rebre el material sostret.

De fet, els Mossos els relacionen amb sis sostraccions de cablatge de coure de catenària des de l’1 de maig al 22 de maig passats. Va ser aquest últim dia quan dos d’ells, un home i una dona, van ser interceptats a Esparreguera per vigilants de seguretat privada de Ferrocarrils de la Generalitat i la policia local d’aquest municipi després que s’hagués produït un tall elèctric amb afectació a la circulació ferroviària.

Les dues persones van ser traslladades a dependències policials i allà van quedar detingudes per la seva presumpta relació amb altres fets que s’estaven investigant, entre els quals la sostracció de coure a l’estació de Montcada-Bifurcació. Els altres dos investigats van ser detinguts dijous, un a Santa Perpètua de Mogoda i l’altre a Sabadell.

Als components de la banda se’ls investigava pels següents fets: un robatori de coure de catenària l’1 de maig a Mollet de Vallès, un robatori de coure a la catenària de la línia Barcelona-Montcada el 10 de maig i un altre a l’estació de Montcada-Bifurcació el 12 de maig. Dos robatoris més a Olesa de Montserrat, un el 13 de maig i un altre el 18 de maig. I un últim a Esparreguera, el 22 de maig. Se’ls acusa també de delictes de desordres públics i en el cas del robatori del 12 de maig, d’estralls imprudents.

El mateix gestor de metalls

En el transcurs de la investigació, es va detectar que, coincidint amb la perpetració dels robatoris pels quals estaven sent investigats i ara detinguts, els investigats s’adreçaven sempre al mateix gestor de metalls. El propietari d’aquesta empresa es va negar en dues ocasions a les inspeccions dels Mossos d’Esquadra, per la qual cosa va quedar sancionat per incompliment de la normativa. La investigació va permetre determinar que els detinguts mantenien una relació constant amb aquesta empresa gestora de residus en la qual col·locaven el material sostret. El seu propietari formava part del grup criminal desarticulat.

Notícies relacionades

Un dels homes i una dona, de 52 i 24 anys, s’encarregaven de cometre les sostraccions. Un tercer, de 26 anys, era el titular dels vehicles investigats i s’encarregava dels tractes relatius a la receptació del material sostret. Finalment hi havia el propietari de l’empresa gestora de residus on col·locaven el material robat.

Es movien amb una furgoneta, on carregaven el coure, i un vehicle. Per robar el cable de catenària utilitzaven dues perxes de fusta i el tallaven amb una eina tipus radial. La policia apunta que les bandes que es dediquen al robatori de coure –l’objectiu de les quals, més enllà del tren, també són les operadores de telecomunicacions– porten a terme cops cada vegada més planificats.