Tècnica pionera

Operada del cor amb un robot al Clínic

«Als tres dies em van donar l’alta i al mes ja estava fent muntanya», assegura Kati Zapata, intervinguda el 2022 amb una tècnica que redueix la mortalitat i accelera la recuperació del pacient. El Clínic és l’únic hospital d’Espanya que fa aquesta cirurgia robòtica.

Operada del cor  amb un robot al Clínic
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

"A mi m’han salvat la vida". Ho diu Kati Zapata, que va haver de sotmetre’s a una cirurgia de cor el 2022. L’hi van realitzar a l’Hospital Clínic de Barcelona amb el robot Da Vinci Xi. Aquest és l’únic centre sanitari de tot Espanya que fa cirurgies robòtiques cardíaques. La Kati va ser la primera pacient tractada en aquest programa.

"Hi va haver un moment en què vaig deixar de fer la meva vida rutinària, el meu esport, no podia seguir el ritme perquè em feien molt mal els braços i les cames", explicava ahir la dona, de 52 anys, en roda de premsa des del Clínic. Patia estenosi, que es produeix quan la vàlvula aòrtica queda calcificada i veu reduïda la seva estructura normal. Calia substituir aquesta vàlvula.

"Quan em van dir que calia operar, l’ensurt va ser majúscul", va admetre. L’equip mèdic la va poder intervenir gràcies al robot Da Vinci, amb les mínimes incisions possibles. "Tinc una incisió de quatre centímetres i quatre puntets. Va ser una recuperació molt ràpida. Vaig estar un dia a l’uci, dos a l’hospital i al tercer me’n vaig anar a casa. En un mes estava fent muntanya i al següent ja escalava. Em van salvar la vida i m’ho van salvar tot", va dir, agraïda, aquesta dona per a qui l’esport sempre ha sigut molt important.

El Clínic és l’únic hospital a Espanya que fa cirurgia cardíaca robòtica i l’únic d’Europa que disposa d’un programa de cirurgia robòtica per substituir la vàlvula aòrtica. Va arrencar el 2022 i, des d’aleshores, ja ha realitzat 21 cirurgies d’aquestes característiques, que es practiquen per substituir la vàlvula aòrtica en alguns pacients en els quals aquesta vàlvula del cor no s’obre o es tanca bé. Això és el que es denomina estenosi valvular aòrtica i és el que patia la Kati. "Si no es tracta, provoca la mort de la persona. I només té un tractament: canviar la vàlvula", va explicar Marta Sitges, directora de l’Institut Clínic Cardiovascular.

Els pacients que tenen estenosi se senten més cansats, acusen dificultats a l’hora de respirar i poden presentar dolor al pit, marejos i pèrdua de coneixement, i fins i tot una mort sobtada. L’estenosi aòrtica afecta el 4% de la població i és més freqüent en persones majors de 70 anys. La Kati era una excepció. Hi ha altres pacients que, per motius de seguretat, no es poden operar amb cirurgies mínimament invasives com aquesta: per exemple, malalts que ja han tingut cirurgies prèvies, sobretot pulmonars del costat dret.

Notícies relacionades

"Malaltia prevalent"

Intervencions robòtiques com les del Clínic eviten haver de trencar l’estèrnum i, també, fer cirurgies obertes. Es realitzen amb petites incisions, cosa que facilita la recuperació del pacient (després d’una cirurgia de l’estèrnum es requereixen fins a dos mesos). Aquesta cirurgia, no obstant, dura només unes tres hores i els pacients se solen mantenir ingressats quatre dies. Com va explicar el cirurgià Daniel Pereda, líder d’aquest programa, la "valvulopatia aòrtica" és una "malaltia prevalent" i la "primera causa d’intervenció valvular" a Espanya i Europa. Segons ell, "el futur d’aquest tipus de cirurgies robòtiques passa per disposar de millors pròtesis i millors instruments dissenyats de manera específica per aprofitar aquesta nova tecnologia".