ACTIVITAT «IL·LEGAL»

La terrassa que es va esfondrar a Palma no tenia llicència

Una sobrecàrrega a l’ajuntar una taula de 12 turistes i l’aplicació de morter van causar l’accident en el qual van morir quatre persones dijous passat.

La terrassa que es va esfondrar a Palma  no tenia llicència
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La terrassa del Medusa Beach Club de Palma, on dijous passat van morir quatre persones i 16 van resultar ferides a l’esfondrar-se l’estructura, "no tenia llicència", va precisar ahir l’alcalde de Palma, Jaime Martínez, en una roda de premsa. Al seu costat es trobava Eder García, cap dels Bombers de Palma, i el regidor d’Urbanisme, Óscar Fidalgo. Per aquesta raó tota la seva activitat estava considerada "il·legal".

Cap a dos quarts de nou del vespre de dijous hi havia 21 persones a la terrassa coberta construïda sense autorització. "Una combinació de sobrepès i sobrecàrrega d’ús" van propiciar la catàstrofe.

Falta d’ancoratges

A més d’aquesta quantitat de gent, per elevar i ensostrar la terrassa sense cap permís van posar morter sobre la part central del terra. Amb una excepció: no s’havia aplicat als ancoratges de la part davantera ni la posterior. El col·lapse no es va fer esperar. L’estructura no va poder suportar l’excés de pes i es va desplomar.

L’alcalde de Palma va explicar a l’ajuntament que la discoteca del soterrani comptava amb llicència de bar musical i la part intermèdia també tenia autorització per operar com a restaurant. En canvi, la terrassa on es va originar la tragèdia es va erigir amb total opacitat. Martínez va ressaltar que "no tenia llicència d’activitat i no s’havia cursat cap sol·licitud perquè ocupés aquest espai".

L’última inspecció municipal que es va dur a terme al Medusa Beach Club, situat al número 34 del carrer de Cartago, datava de fa un any. La resolució de l’esmentat informe va deixar en evidència el que ja era obvi i un secret a crits. El resultat va ser "desfavorable".

"Si hi ha denúncia, s’actuarà"

D’acord amb el demolidor resultat de l’informe tècnic –realitzat per tècnics d’Urbanisme i els Bombers de Palma– sobre les condicions en les quals es trobava el Beach Club de primera línia de platja, l’alcalde de Palma va anunciar que remetrà els resultats a la Policia Nacional i a la Fiscalia perquè emprenguin les les accions legals corresponents. També va ressaltar que el consistori mallorquí es personarà en aquesta causa com a acusació particular.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Eder García, cap dels Bombers de Palma, va explicar detalladament com va ser la seqüència de l’ensorrament. El morter aplicat a la part central no es va utilitzar en la part inicial ni en la part última. Això va produir "un punxonament del forjat", que va provocar que l’estructura es desplomés per complet.

Respecte a les queixes veïnals sobre el possible mal estat d’altres locals de primera línia de la Platja de Palma, al mateix carrer de Cartago i a escassos metres de distància del malaguanyat Medusa Beach Club, Jaime Martínez va ser contundent. "Si hi ha denúncia, s’actuarà", va etzibar.

Temes:

Balears