SALUT

Els metges adverteixen sobre el perill de fumar en catximbes

Els metges adverteixen sobre el perill de fumar en catximbes

Shutterstock

1
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

El 40% dels adolescents espanyols entre 14 i 18 anys ha fumat en catximba (també anomenada hooka, xixa, pipa d’aigua o narguil) l’últim mes. És més, el 9,5% dels alumnes de 12 i 13 anys reconeix haver utilitzat pipes d’aigua alguna vegada en la seva vida (7% l’últim any). Són dades del Pla Nacional sobre Drogues que va rescatar ahir la Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) per alertar del risc de tenir càncer de cap i coll per consum de catximbes. A més, urgeix a legislar sobre aquest hàbit, que està augmentant entre els joves, amb motiu del Dia Mundial sense Tabac.

Ana Sánchez Prieto, presidenta del comitè de prevenció de tabaquisme de la societat, parla d’una ràpida popularització del consum de catximbes, sobretot entre la població jove, provocada per la percepció que suposen un dany menys greu sobre la salut que el tabac convencional. "Aquest augment de popularitat ve propiciat per la disponibilitat de sabors, la seva aparició a internet i xarxes socials i la falta de regulació respecte a això. La seva acceptació ha augmentat entre els joves per la idea equivocada d’absència de nocivitat i la creença que té un menor poder addictiu", afegeix.

Notícies relacionades

No obstant, el fum inhalat durant una sessió d’una hora de pipa és unes 200 vegades el volum d’un sol cigarret. En una sola sessió podem arribar a 2-10 vegades la quantitat de nicotina, monòxid de carboni i quitrà que amb un cigarret. També se supera la quantitat de metalls pesants, hidrocarburs policíclics aromàtics i furans semivolàtils en comparació al cigarret, adverteix un estudi publicat a Tobacco induced diseases.

A falta d’una legislació específica, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha sol·licitat que s’endureixin les mesures per obrir locals en els quals es fumi en pipa d’aigua.

Temes:

Internet