Les preguntes de lectures obligatòries es podran evitar aquest any a les PAU
Més enllà d’aquest canvi, els 42.535 estudiants inscrits a la prova en Catalunya, la xifra més alta dels últims tres anys, trobaran un examen «molt semblant» al dels exercicis anteriors.
Dimarts vinent a les nou del matí es donarà el tret de sortida a la selectivitat 2024, que s’acabarà el dijous 6. Comença amb l’examen de Llengua Castellana i Literatura, proves que presenten novetats respecte als anys anteriors.
Per adaptar-se als continguts del nou currículum LOMLOE, sobre el paper més competencial [aquesta promoció és la primera que ha cursat els dos anys de Batxillerat ja amb la nova llei d’Educació vigent], els exàmens de la fase general de Llengua i Literatura tant catalana com castellana constaran de quatre preguntes, entre les quals l’alumnat n’haurà d’escollir dues. De les quatre, dues seran les habituals dels anys anteriors, de "control de lectura" de les obres obligatòries –les que el curs que ve desapareixeran–, i les altres dues –la novetat– estaran basades en les noves competències de Batxillerat sobre l’estudi del fet literari. És a dir, l’alumnat que esculli aquestes dues preguntes ja podrà prescindir d’examinar-se sobre les lectures obligatòries aquest curs.
Es tracta d’una nova mena de transició cap a la futura selectivitat a partir del 2025, de la qual, de moment, els centres només saben que eliminarà les esmentades preguntes de control de lectura. La coordinadora de la Selectivitat a Catalunya, Pilar Gómez, va afirmar que el nou enfocament no suposa "cap perjudici per als alumnes, perquè cada alumne contestarà les dues preguntes amb què se senti més còmode".
Més enllà d’aquest canvi [a la pràctica, opcional, ja que l’alumnat pot decantar-se per respondre les dues preguntes clàssiques], els alumnes inscrits a la selectivitat 2024 trobaran un examen molt semblant al dels anys anteriors (les lectures obligatòries no han canviat i són les mateixes que l’any passat). La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Laura Román, va destacar, això sí, que per tercer any consecutiu s’ha batut rècord en alumnes matriculats a la selectivitat, amb 42.535 estudiants (el 2023 van ser-ne 41.719, cosa que indica "el creixent interès" per cursar estudis universitaris.
Torna Història de la Filosofia
Una altra de les novetats és la tornada de la matèria d’Història de la Filosofia a la fase general de les proves [l’alumnat ha tornat a poder escollir entre examinar-se d’Història o d’Història de la Filosofia]. Un canvi que també és una adaptació a la LOMLOE i que per als estudiants catalans és menor, ja que Història de la Filosofia no va arribar a desaparèixer mai de les PAU (la diferència és que torna a la fase general en comptes de seguir a la fase específica, on va resistir aquests últims anys). També s’han incorporat a la fase general –a la cinquena matèria, la de modalitat– Dibuix Artístic i Anàlisi Musical. Una altra novetat és que s’ha canviat el nom a Economia de l’Empresa, que ara és Funcionament de l’Empresa i Models de Negoci; o a Llatí, que es diu Llengua i Cultura Llatines.
Respecte a la fase específica –és a dir, els exàmens voluntaris, per pujar nota– s’han incorporat també dues noves matèries: Història de la Dansa i de la Música i Literatura Dramàtica. Els resultats del conjunt de proves es coneixeran el 19 de juny.
Com tots els anys, des del Departament de Recerca i Universitats llancen un missatge de tranquil·litat a les famílies. "Són unes proves molt semblants a les de l’any passat, en què va aprovar el 97% de l’alumnat –assenyalen des del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), responsables de les proves. A més, recordem que la nota de la PAU representa un 40% de la nota d’accés, mentre que la mitjana de Batxillerat aporta el 60%".
"No hi ha un currículum específic de les PAU, aquestes proves segueixen el currículum de Batxillerat", insisteixen les mateixes fonts. A més dels inscrits, aquest any també s’han incrementat el nombre de tribunals –han passat de 211 a 217– i han sumat una nova seu a Berga.
Igual que va passar el curs passat, el primer dia d’exàmens, dimarts, l’alumnat inscrit a les PAU haurà d’emplenar un full, anònim, en què pot triar si vol rebre tots els enunciats en català –com tria la immensa majoria de l’alumnat– o prefereix fer l’examen en castellà.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034