Menys substitucions d’estiu als CAP per falta de pressupost

L’ICS informa que també tancaran els serveis d’ITS dels centres de salut (tret de Manso) i reduirà l’activitat de centres d’atenció continuada.

Menys substitucions d’estiu  als CAP per falta de pressupost
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els centres d’atenció primària (CAP) de Barcelona viuran un estiu de retallades. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, l’Institut Català de la Salut (ICS) va comunicar entre dijous i ahir als equips directius de diferents centres de salut de la capital catalana que no podran contractar personal de substitució per a les vacances, no prorrogarà els contractes eventuals, tancarà els serveis d’infeccions de transmissió sexual (ITS) de gran part dels centres de salut de Barcelona (els usuaris hauran d’anar al CAP Manso) i limitarà l’activitat de centres d’atenció continuada (CAC) com el del Casc Antic o Guineueta. Aquests dos, que obrien de dilluns a dissabte, obriran ara de dilluns a divendres.

Fonts de l’ICS, a preguntes d’aquest diari, només confirmen que "disminuiran les substitucions de personal en alguns CAP". Aquestes fonts no especifiquen quina magnitud tindran aquestes substitucions i de quins centres de salut es tracta, i atribueixen aquestes retallades a "la situació econòmica actual vinculada a la pròrroga pressupostària". L’ICS diu que sí que hi haurà substitucions de "baixes per maternitat o per incapacitat temporal".

Esperant explicacions

No obstant, fonts consultades per aquest diari, circumscrites a l’atenció primària de Barcelona i que han estat en aquestes reunions, confirmen que l’ICS els ha avisat que no podran contractar personal per substituir els que estiguin de vacances.

L’ICS s’escuda en el fet que "normalment aquestes substitucions es cobreixen amb els mateixos professionals de l’equip, ja que no hi ha professionals de medicina de família ni d’infermeria a la borsa de treball". La novetat d’aquest estiu és que no es contractarà cap altra categoria professional (auxiliars o administratius) i que es no es renovaran els contractes eventuals. I que la mesura ha sigut anunciada a dos dies de començar el juny. Alguns sanitaris reclamen ja que el conseller de Salut en funcions, Manel Balcells, comparegui per explicar aquesta situació als pacients.

Sanitaris de la primària barcelonina asseguren que aquest anunci de l’ICS ha sigut d’un dia per l’altre, en reunions d’urgència per videconferència que s’han produït entre dijous i ahir. El 30 de maig, a dos dies de començar el juny, van saber que no hi haurà substitucions per al juny, juliol, agost i setembre. Que no podran contractar personal suplent, de cap categoria professional, per cobrir les absències estivals. Que no hi haurà metges, ni infermeres, ni auxiliars, ni administratius que substitueixin els que estiguin de descans. Des d’avui, apunten diferents veus d’aquests CAP, tampoc renovaran aquells que ja treballaven com a reforç (això és, els que tenien contractes eventuals). Hi ha professionals que van saber aquest dijous que dilluns ja no han d’anar a treballar. Les retallades també esquitxen centres que no formen part de la xarxa de l’ICS: els hospitals L’Esperança i Plató tancaran a l’agost, tal com va avançar El País fa setmanes.

L’impacte d’aquesta retallada serà de calat profund. Amb molt poc temps de marge, obligarà a moure el descans de molts treballadors i a tancar agendes i posposar l’activitat no urgent. També suposarà una sobrecàrrega considerable per als treballadors en plantilla. No hi havia un precedent així des del 2010, el gran any de les retallades. "Estem en xoc. Acabem de rebre la bomba", deia ahir al matí a aquest diari una metge de família de Barcelona. Els sanitaris creuen que darrere d’aquesta mesura es troba no la falta de pressupostos, sinó el tercer conveni de l’ICS, que va implicar millores salarials.

Notícies relacionades

Ajustar la despesa

La situació que ara viuen els CAP és molt similar a la de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, també de la xarxa de l’ICS, que a l’abril va comunicar a la plantilla que no renovarà el contracte de 200 professionals eventuals. El gerent de la Vall d’Hebron, Albert Salazar, va admetre que havien d’ajustar la despesa en uns 33 milions d’euros, ja que l’hospital no disposa de les partides de la covid-19 i, a més, ha d’assumir l’increment de la plantilla durant el 2023, amb els augments salarials del tercer conveni de l’ICS, que va suposar una inversió de 320 milions d’euros més per millorar les condicions laborals de més de 55.000 professionals de 289 equips d’atenció primària i vuit hospitals catalans.