Vaticà

"La xafarderia és cosa de dones"

«¡A l’Església hi cabem tots, tots!», va dir el Summe Pontífex per disculpar-se

Després de la polèmica suscitada per haver parlat de «mariconeig» als seminaris, una filtració revela que el papa Francesc va demanar a joves sacerdots que deixin estar les «xafarferies» i que els «homes porten els pantalons».

"La xafarderia és cosa  de dones"
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El Papa torna a ser tema de conversa. I aquesta vegada la qüestió incumbeix a les dones. En una altra reunió a porta tancada, Francesc va dir, a uns joves sacerdots, que deixin de xafardejar i abandonin les enraonies, ja que són "coses de dones". "Nosaltres portem pantalons, hem de dir les coses", va afirmat, segons una filtració feta per un medi pròxim al sector conservador contrari a Francesc i represa pels principals diaris italians. Segons les mateixes fonts, el Papa també va demanar als assistents a la reunió ser més directes en la seva manera d’expressar-se.

L’episodi arriba després d’una setmana complicada per a Francesc, a l’haver-se sabut dilluns passat que el Papa havia utilitzat (també en una reunió privada) la paraula "mariconeig" per demanar als bisbes italians que evitessin admetre candidats homosexuals en els seminaris catòlics, cosa que va aixecar una onada de crítiques contra el pontífex. Se sospita que aquesta nova filtració podria procedir del bàndol que s’oposa a ell o és directament un atac contra Francesc.

La informació, republicada per l’agència estatal de notícies ANSA, va aparèixer a Silere non possum, una pàgina web en què habitualment es publiquen articles de l’ala conservadora hostil a mb Francesc. Amb això, molts dels articles publicats als mitjans convencionals han aparegut sense firma dels periodistes que habitualment cobreixen la informació vaticana. D’altra banda, el Vaticà no s’ha pronunciat al respecte i el seu portaveu, Matteo Bruni, tampoc ha respost de moment a una petició d’aclariments enviada per EL PERIÓDICO.

Xafardejos i intrigues

Fins ara, el Papa ha fet algunes obertures perquè les dones tinguin més espai i poder dins de l’Església catòlica, però també s’ha negat a altres avenços, com, per exemple, que hi hagi dones diaconesses i, molt menys, que exerceixin el sacerdoci. Per contra, va permetre, per primera vegada en la història, que les dones participessin amb veu i vot al passat sínode, cosa que va desencadenar atacs de tota mena de part del sector conservador.

El moment és també particularment peculiar per a Francesc després dels esdeveniments que van tenir lloc dilluns passat. Aquell dia, una altra filtració, la font original de la qual també va ser una pàgina de xafardejos anomenada Dagospia (que, a més, habitualment utilitzen els polítics italians quan volen enviar missatges als seus rivals sense exposar-se públicament), va enfuriar els col·lectius gais i va provocar molt desconcert en el si de l’Església catòlica per les últimes obertures del Papa sobre aquests temes. De fet, al desembre, el Papa va acceptar la "possibilitat de beneir" parelles "en situació irregular" o del mateix sexe sense equiparar-les al matrimoni, segons un document publicat llavors per la Congregació per a la Doctrina de la Fe.

Notícies relacionades

"Termes homòfobs"

Dimarts, tot just 24 hores després de la filtració, l’oficina de premsa del Vaticà va sortir públicament a dir que el Papa demanava perdó a tots els que "s’havien sentit ofesos". "Mai hi va haver la intenció d’ofendre o expressar-se en termes homòfobs", es va assegurar llavors. "Com ja he dit altres vegades, ¡a l’Església hi cabem tots, tots!", va recordar Francesc, segons aquest comunicat.