Carlos Cabrera: "Els metges encara no saben identificar les malalties tropicals"

Carlos Cabrera: "Els metges encara no saben identificar les malalties tropicals"
4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

"El canvi climàtic és considerat el repte de salut més gran dels nostres temps i, tot i així, encara són molts els metges i els pacients que no en saben res al respecte". Aquesta és la idea que va impulsar el pneumòleg Carlos Cabrera al fundar l’Aliança Mèdica Contra el Canvi Climàtic, una iniciativa del Consell General de Metges per "conscienciar" tant els professionals del sector com el públic general sobre l’impacte de la crisi climàtica en la salut. EL PERIÓDICO entrevista aquest expert, convidat a la presentació del Lancet Countdown Europe de Barcelona, per parlar sobre com les altes temperatures estan afectant la salut de la població, l’arribada de malalties tropicals a Espanya i la necessitat de formar els metges en qüestions relatives al canvi climàtic.

Com a metge, ¿què és el que més li preocupa a vostè del canvi climàtic?

Que té un impacte enorme sobre gairebé tots els aspectes de la salut i ningú sembla adonar-se’n. Sabem que estem davant un fenomen considerat com l’amenaça més gran en salut pública del segle XXI i del qual gairebé ningú, ni metges ni pacients, saben res.

Si hagués d’explicar-li a un pacient com el canvi climàtic està afectant la seva salut, ¿per on començaria?

Tenint en compte que som a Espanya, començaria per com les altes temperatures i les onades de calor estan darrere de milers de morts prematures. Després parlaria dels efectes de la pol·lució, que s’origina pel mateix efecte que alimenta el canvi climàtic, i diria que la contaminació mata i molt. I després continuaria explicant que el canvi climàtic està portant malalties noves, com les transmeses per mosquits. Tot això està afectant de manera clara la nostra salut.

¿Als hospitals i centres de salut ja es comencen a notar els efectes del canvi climàtic?

Sí. I t’ho explicaré d’una manera molt gràfica. Al meu hospital, a Gran Canària, a l’estiu solíem tenir molts llits lliures. Però ara, com que els estius són cada vegada més extrems, les plantes s’omplen i fins i tot es desborden. Quan pugen les temperatures, veiem de manera molt clara com els malalts crònics empitjoren, sobretot aquells afectats per problemes cardiovasculars i respiratoris. I això no només augmenta les taxes d’urgències i d’hospitalitzacions, sinó que acaba repercutint en la mortalitat. L’efecte és innegable.

¿Com a pneumòleg també veu en la seva consulta els efectes del canvi climàtic?

Desgraciadament, sí. Les patologies respiratòries com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) o l’asma destaquen entre les més agreujades pel canvi climàtic. Tant per la calor com per l’augment de la contaminació. Hi ha moltíssims estudis que ho confirmen. Però de vegades només fa falta parlar amb els pacients perquè ells mateixos t’ho confirmin. A la consulta també veig cada vegada més casos d’asma en nens, perquè sembla que la prevalença d’aquesta malaltia augmenta si la mare ha viscut l’embaràs en una zona molt contaminada, com prop d’una autopista.

¿Està el caos climàtic augmentant els casos d’al·lèrgia?

Sí. L’escalfament global està provocant que arbres i plantes tinguin temporades de pol·linització més llargues i més intenses. Paral·lelament, també sabem que a les grans ciutats aquests al·lergògens s’uneixen a les partícules de pol·lució i formen complexos moleculars més grans que es denominen superal·lergògens. Tot això és el que està augmentant i agreujant els casos d’al·lèrgia en gran part d’Espanya.

Parlava vostè de l’arribada de malalties tropicals que, fins ara, no se acostumaven a donar en aquestes zones del globus. ¿Estan els metges espanyols capacitats per diagnosticar-les?

No. Tret que diguis que acabes de tornar de Sud-amèrica o de l’Àfrica, la major part dels metges espanyols mai sospitarien d’aquestes malalties. A més, la majoria dels metges d’urgència o internistes a Espanya no han sigut formats per detectar Zika, chikungunya, malària, dengue o febre del Nil. És una cosa que necessitem remeiar al més aviat possible perquè sabem que aquestes malalties aniran a més.

¿Caldria crear formacions específiques perquè els metges puguin fer front als impactes del canvi climàtic?

Sí. Tots els metges haurien de tenir una formació específica sobre canvi climàtic. Tenint en compte que el canvi climàtic és el principal repte de salut pública del segle XXI, és incomprensible que no s’abordi en el grau de medicina. No necessitem una assignatura específica sobre medicina i canvi climàtic, sinó parlar-ne en totes i cada una de les especialitats clíniques. També necessitem formacions específiques per als metges que ja estan exercint perquè estiguin millor preparats per fer front a l’impacte del canvi climàtic en les seves consultes.

El sector de la salut és un dels que més pateixen els efectes del canvi climàtic però, paradoxalment, també és un dels més contaminants.

Notícies relacionades

Així és. El sector de la salut és responsable del 4,5% de les emissions de carboni a Espanya. Això és una cosa que necessitem canviar urgentment. Els metges treballem sota el jurament de primum non nocere, és a dir, que el primer és no fer mal. Treballar en sistemes altament contaminants i que empitjoren la salut de la població general és un conflicte ètic brutal. Per això diem que no hi ha una medicina ètica si no és sostenible. No pot ser que la sanitat mateixa, amb les seves emissions, estigui contribuint a un fenomen que perjudiqui la salut dels ciutadans. Necessitem descarbonitzar el sistema de salut.

De les seves paraules es desprèn que ens trobem davant un repte majúscul.

Així és. I per mi la solució passa, d’una banda, per conscienciar sobre la gravetat d’aquesta crisi i, de l’altra, per aplicar mesures clares per fer front a aquest fenomen. Hi ha moltes coses que podem fer per combatre’l.