BCN posarà límit a la saturació al Park Güell, la Boqueria i la Sagrada Família
L’ajuntament identifica 16 àrees de gran afluència turística i comença a implantar 33 mesures per controlar les tres més freqüentades
Amb el turisme no només recuperat després de la pandèmia, sinó marcant nous rècords en grans destinacions com per exemple Barcelona, l’ajuntament ha definit 16 espais de gran afluència (EGA) tant turística com, en alguns casos, de residents per desenvolupar un nou model de gestió específic per a aquestes zones que inclou des dels fluxos fins als usos o la seguretat a l’espai públic de la ciutat.
El pla ha arrencat ja prioritzant les tres zones de més saturació: l’entorn de la Sagrada Família, el Park Güell i la zona compresa entre el mercat de la Boqueria i la plaça de la Gardunya. La posada en marxa del pla d’EGA es traduirà en un desplegament de 33 accions concretes als tres eixos amb una inversió de com a mínim 44,2 milions d’euros durant tot el mandat, que inclou algunes accions de ciutat, com una oficina tècnica i una campanya per promoure el turisme cívic.
El tinent d’alcaldia de Promoció Econòmica, Jordi Valls, va assenyalar ahir durant la seva presentació que ciutats com Amsterdam, Venècia i altres grans destinacions com Barcelona estan registrant xifres de visitants superiors a la prepandèmia, amb una recuperació molt superior a l’esperada. Va admetre que la capital catalana està "al límit" en algunes zones i és necessari intervenir en els espais públics. "El turisme és una font de riquesa" però "no aporta valor" quan supera uns límits. "No podem controlar la demanda perquè és imparable, però sí l’oferta", va insistir.
En aquest sentit, va opinar que Barcelona no pot acotar-se com Venècia, que té punts concrets d’entrada, i que "la gestió s’ha de fer portant la gent a altres àmbits". Amb "instruccions i suggeriments" a partir de dades. Un exemple: la Boqueria a rebentar "no és una experiència positiva per al visitant", per la qual cosa l’ajuntament vol fer servir les dades de fluxos per poder alertar mitjançant una app per al turista dels moments de saturació.
Per gestionar aquest excessiu èxit turístic i les seves externalitats negatives, l’ajuntament té previst en conjunt intervenir en les 16 zones de més afluència, tot i sabent que en algunes el seu principal usuari no és el visitant sinó els mateixos barcelonins. Les zones eminentment turístiques són el Park Güell, la Sagrada Família, la Boqueria-Gardunya, el passeig de Gràcia–plaça de Catalunya, el barri Gòtic, la Rambla, Sant Pere-Santa Caterina-la Ribera i la Barceloneta.
Valls va explicar que el primer pas d’aquest pla –ja validat en comissió de govern– és blindar "el reconeixement normatiu en l’àmbit municipal" de les EGA, que permetrà implementar decisions específiques en aquestes zones, des de la mobilitat fins a les activitats o la neteja. Aquesta definició possibilitarà plans d’usos cenyits a cada nucli calent, així com definir un entorn de seguretat o la possibilitat, per exemple, de tenir drons en un futur circulant per saber l’afluència. Tot això en coordinació amb el mateix sector i els operadors privats, va emfatitzar el regidor de Promoció Econòmica.
Les 33 mesures es divideixen en cinc àmbits: les que afecten l’ocupació de l’espai públic (21 milions); la mobilitat i la distribució de fluxos (9,6); la transformació, les activitats i els usos (6 milions), i la vida quotidiana i la gestió de dades. Moltes d’aquestes ja s’han implantat anteriorment o puntualment.
Canvis a Provença i Marina
De moment, la primera ofensiva se cenyeix a les tres zones més freqüentades. Segons el consistori, a la Sagrada Família s’ha començat a treballar en la definició del projecte d’urbanització dels carrers de Provença i Marina i de millora dels accessos al metro, amb la previsió de destinar 11 milions d’euros; la inversió d’uns 2,75 milions d’euros per a la reforma de la plaça de Pablo Neruda, i la reordenació de l’espai públic i dels elements urbans existents al voltant del temple amb un cost d’uns 150.000 euros, entre altres mesures.
Notícies relacionadesQuant a l’EGA Gardunya-Boqueria, es destinaran 1,8 milions d’euros a la millora dels jardins del Doctor Fleming i intervencions puntuals a la plaça de la Gardunya; la contractació de quatre nous agents cívics per al mercat de la Boqueria i els seus entorns, i, entre altres accions, un pla específic per canviar les dinàmiques de convivència i seguretat a la plaça de la Gardunya.
Al Park Güell, algunes mesures previstes en el pla ja s’han presentat, com l’ampliació de l’àrea de restricció del trànsit al barri de la Salut, la reordenació de les parades de taxi, la introducció de reforços a les línies de bus 24, V29 i 116, així com la instauració de la venda d’entrades únicament per internet.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034