Catalunya impulsa l’estudi de les teràpies cel·lulars

Els investigadors podran utilitzar el material del banc de medul·la òssia de la Fundació Carreras per buscar la cura de malalties.

Catalunya impulsa l’estudi de les teràpies cel·lulars
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Registre de Donants de Medul·la Òssia (Redmo) de la Fundació Josep Carreras podrà cedir aquest material per al desenvolupament de teràpies cel·lulars o avançades, sempre sota el consentiment del donant. És una de les novetats en la donació a Catalunya. Les teràpies cel·lulars, relacionades amb la medicina regenerativa i la immunoteràpia, estan basades en el trasplantament de cèl·lules terapèutiques per tractar malalties que no es poden curar amb fàrmacs. Les cèl·lules terapèutiques són les que regeneren un òrgan o teixit fet malbé i ataquen el càncer.

El Ministeri de Sanitat i l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) van crear, mesos enrere, un grup per avaluar la innovació en cèl·lules i teixits. Redmo en forma part i avalua el possible ús de les cèl·lules i teixits donats per al desenvolupament de medicaments de teràpies avançades. "La majoria d’aquests usos, de moment, es troben en assajos clínics. No se’n fa un ús comercial. El Redmo ha de protegir el donant", explica Sergi Querol, director d’aquest registre. Aquest organisme, el Redmo, és el que potencialment pot cedir les donacions de medul·la òssia, útil per al desenvolupament d’aquestes teràpies.

Querol precisa que en tot cas es parla de teràpies avançades en què el donant no té relació amb el pacient. Hi ha teràpies cel·lulars, com les CAR-T, en les quals el pacient és el seu propi donant: la sang del malalt es modifica genèticament i se li torna a infondre per atacar càncers hematològics com la leucèmia. "Aquí [en el cas del Registre de la Josep Carreras] el donant donaria altruistament la medul·la òssia per desenvolupar teràpies avançades".

En l’actualitat, el consentiment que firma el donant de Redmo és per a un trasplantament de medul·la òssia. No és per al desenvolupament de teràpies. Per això, Redmo haurà de contactar de nou amb els donants i demanar-los un "reconsentiment" per utilitzar la sang per investigar teràpies avançades. "L’investigador que vulgui plantejar el desenvolupament d’una teràpia avançada basada en donants [de medul·la òssia] és el que haurà de presentar el seu projecte a la comissió del Ministeri de Sanitat", explica Querol.

El nou reglament europeu Soho de cèl·lules i teixits estableix que aquestes són donacions derivades del cos humà i que estan destinades a aplicacions clíniques. Les aplicacions clíniques de les cèl·lules són diverses. D’una banda, el trasplantament de medul·la òssia basat en la donació de cèl·lules mare a la sang o limfòcits serveix per tractar les leucèmies i altres malalties de la sang.

Notícies relacionades

Al laboratori

D’altra banda, les teràpies cel·lulars avançades suposen la transformació al laboratori de les cèl·lules donades per l’activació, expansió o teràpia gènica. S’empren en el càncer, les infeccions i l’autoimmunitat. A més, les cèl·lules mare s’utilitzen per fer enginyeria de teixits i reparar òrgans danyats. La millora de la ciència i la tecnologia dona noves oportunitats a malalts sense cura, i farà necessari que el registre de donants pugui oferir donacions per tractar moltes més malalties.