Sis nous pous potabilitzaran aigua del Besòs per a Barcelona

Sis nous pous potabilitzaran aigua del Besòs per a Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Tractar més aigua del Besòs perquè acabi arribant a les aixetes de les llars és un dels grans reptes (i de consens) en matèria de gestió de l’aigua. Fins ara, l’única estació potabilitzadora de l’àmbit d’aquest riu, gestionada per la companyia publicoprivada Aigües de Barcelona, capta aigua de l’aqüífer, a l’espera que el Govern doni llum verda per extreure-la del Rec Comtal i del mateix riu.

No obstant, en paral·lel, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ultima els treballs per bombar aigua del riu, de forma indirecta, i potabilitzar-la en dues plantes que es projecten a Montcada i Reixac (ETAP Montcada) i el Bon Pastor (ETAP Barcelona). De fet, el Govern, durant les reunions de la Comissió Interdepartamental de la Sequera, sempre va prioritzar aquestes dues noves infraestructures, amb la intenció que siguin públiques, abans que la reclamada ampliació de la planta existent.

1.600 litres per segon

De moment, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, ja s’han realitzat quatre pous, a més de diversos sondejos previs consistents en petites perforacions. Al juliol estaran llestos sis pous (tres a Montcada i tres a Sant Adrià, a prop del Bon Pastor) que podran captar en total 1.600 litres per segon. Aquestes primeres prospeccions han costat al voltant d’un milió d’euros.

"La sequera ha evidenciat la necessitat de mobilitzar nous recursos d’aigua", admet Elisabet Mas, directora de l’àrea d’execució d’actuacions de l’ACA, en declaracions a EL PERIÓDICO. Quan els sis pous d’entre 15 i 20 metres de profunditat estiguin acabats, es podrà acabar de redactar el projecte bàsic d’aquestes dues noves estacions. "Es tracta de saber on captar l’aigua, quin tractament és necessari i com disposar d’electricitat", detalla Mas.

No es traurà l’aigua de l’aqüífer sinó que s’utilitzarà l’aigua del riu que es filtra per terra: "D’aquesta forma, ja tindrà una qualitat millor que si la captéssim directament de la superfície del riu". Les primeres anàlisis demostren que aquesta aigua té prou qualitat per poder potabilitzar-la.

"És una aigua complicada però es pot potabilitzar", assegura Mas. En principi, per fer-ho, se sotmetrà a un procés d’ultrafiltració i osmosi inversa. Les millores de la depuradora de Montcada han reduït alguns contaminants, fet que facilitarà la potabilització d’aquesta aigua que, majoritàriament, procedeix de les depuradores: "En el fons, es tracta d’una reutilització indirecta". Com millor sigui la qualitat de l’aigua que surt d’aquestes depuradores, més viable serà el tractament a les potabilitzadores.

Quan al juliol estiguin llestos els pous, es faran algunes proves més i el projecte quedarà pendent que el nou Govern l’aprovi. En el cas del Bon Pastor, l’ACA ja negocia amb l’Ajuntament de Barcelona per comprar la parcel·la escollida en una zona limítrofa amb Sant Adrià de Besòs. Per aquesta raó els pous estaran en aquest municipi, malgrat que la planta se situï a Barcelona. A Montcada i Reixac, en canvi, el terreny és privat i es requerirà una expropiació.

Aigua regenerada

Notícies relacionades

Aquests projectes podrien subministrar aigua a Barcelona i voltants sense necessitat d’activar un sistema d’aigua regenerada com el que està actiu al riu Llobregat. De tota manera, l’ACA ja preveu ampliar la capacitat de les potabilitzadores quan l’aigua regenerada arribi a aquest riu.

La idea seria que la depuradora de Sant Adrià de Besòs apliqués a l’aigua residual un tractament terciari. Aquesta aigua es bombaria riu amunt per barrejar-la amb el cabal, que així augmentaria. Però mentre aquest procés no sigui una realitat i la regeneració no estigui desplegada en aquest riu, l’ACA considera que ja es podrà potabilitzar aigua del Besòs. La intenció de l’Executiu català és que ATL (l’ens d’aigua Ter Llobregat), una companyia pública, sigui qui s’encarregui de potabilitzar i subministrar l’aigua.