CONTEXT
Els que no dormim
Representem el 40% de la població espanyola. Gairebé la meitat d’aquest país no dorm bé, malgrat ser una necessitat bàsica
Els que no dormim bé ens reconeixem fàcilment. Som els que ens dutxem al matí per intentar dissimular la nostra letargia. Els que no llegim al metro o al tren per no temptar la sort, els de la mirada absent, els que mirem el telèfon sense intenció ni interès pel que apareix a la pantalla, els que ens aixequem abans que anunciïn la nostra parada perquè no confiem en la nostra energia. Els que no dormim no comencem un nou dia, allarguem una mala nit. Una més.
Representem el 40% de la població espanyola. Gairebé la meitat d’aquest país no dorm bé. El son és una necessitat tan bàsica per a l’ésser humà com menjar o beure.
És difícil imaginar un país en què el 40% de la població adulta no mengés o begués. Estaríem davant un problema de primer ordre, tindríem un país al límit del col·lapse. La diferència és que som tants els que estem en aquest costat del percentatge, en aquest 40% de la població que no recorda una nit plàcida, que l’hem acabat normalitzant.
Acabem justificant les nostres nits en blanc per l’estrès i les preocupacions, en definitiva pels vaivens de la quotidianitat adulta. I així, sota aquest paraigua de la vida i les seves coses és com el son ens acaba vencent, però quan i com ell vol: mentre conduïm per una carretera monòtona, minvant la nostra capacitat de concentració, descontrolant la nostra resposta emocional o devorant la nostra autoestima.
Coneixíem la relació entre la falta crònica de son i el desenvolupament d’algunes malalties, com la diabetis o algunes malalties cardiovasculars. Ara també sabem les conseqüències per a la nostra salut mental: ansietat, depressió o desequilibri emocional són també conseqüència directa de la pèrdua de son.
El son reparador es transforma en venjador quan no aconseguim domesticar-lo.
Notícies relacionadesEls que no dormim som incapaços de reconèixer-nos al metro quan tornem a casa. Carreguem amb el nostre dia i el nostre cansament. Al nostre cap una troca abstracta de pensaments inconnexos sobre la feina. Ens continua sorprenent la nostra capacitat de rendir quan estem rendits.
Només volem arribar a casa i desconnectar-nos. Sortir del bucle. No dormim perquè no podem. No podem perquè no dormim..
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme